Drakenbloed van de Dracaena Cinnabari uit Socotra

Drakenbloed van de Dracaena Cinnabari uit Socotra

Door Diego Julian september 26, 2020 1 Comment

Moeder natuur blijft ons altijd verrassen. In het geval van bomen is er een in het bijzonder die een heel eigenaardige naam heeft: de drakenbloedboom (de dracaena cinnabari). Hij heeft zijn naam te danken aan de hars die, merkwaardig genoeg, rood van kleur is. Ongelofelijk maar waar. Het is een prachtige speling van de natuur. Waarbij de hars die vrijkomt uit bijvoorbeeld de bast of bladeren van deze magische boom rood wordt doordat zij in aanraking komt met zuurstof.

Er zijn meerdere legendes die praten over de drakenbloedboom, waarin vaak verwezen wordt naar drakenbloed en wat voor rol deze speelt. De tuin van de Hesperiden is een mooie legende waarin vertelt wordt dat het bloed van Ladon op de grond valt na gestoken te zijn door een zwaard. Het bloed viel op de grond en mooie bomen kwamen eruit voort.

Dracaena Cinnabari

De Drakenbloedboom of Drakenboom van Socotra, is ook wel bekend onder de wetenschappelijke naam Dracaena cinnabari en behoort tot de familie Asparagaceae. Het is inheems op het eiland Socotra, waar het tot een hoogte van 1600 meter boven zeeniveau leeft. Het groeit langzaam en kan 10 meter hoog worden. De bladeren, die verticaal, dun en stijf zijn, blijven gedurende het hele jaar groen. De takken groeien zo dat ze samen met de bladeren een halve bol vormen. De stam is dik, ongeveer 30-40 cm in doorsnee, met een min of meer conische vorm. Hij bloeit prachtig en vol in de lente en zomer.

Drakenbloed

Deze drakenbloedbomen hebben de bijzonderheid dat hun hars rood is. Deze hars wordt ook wel drakenbloed genoemd. De hars werd in de oudheid al toegepast voor medische doeleinde en wordt nu nog steeds in de traditionele geneeskunde gebruikt. De rode hars (drakenbloed) is zelfs als kleurstof zeer goed te gebruiken. Vroeger werd de Stradivarius viool met deze hars gekleurd. Het "drakenbloed" wordt eenmaal per jaar gedolven en heeft daarom een ​​grote marktwaarde. Het wordt terplekke verwarmd om er een zwarte pastasiroop van te maken.

Drakenbloed van de Dracaena Cinnabari drakenbloedboom

De Socotra Drakenbloedboom, zoals hij ook wel wordt genoemd, is een erg gewilde plant voor in tuinen. Helaas begint hij in zijn natuurlijke habitat een slechte tijd te krijgen. Niet vanwege de extractie van de hars, maar vanwege een steeds droger wordend klimaat. Deze planten doorstaan ​​lange periodes van droogte, maar kunnen niet eeuwig zonder water leven. Het is dan ook niet vreemd dat deze drakenbloedboom moeilijk te verkrijgen is en erg beschermd wordt.

Als je wilt kunnen genieten van de Drakenbloedboom in jouw specifieke groene hoek of zelfs je huiskamer. Dan kun je hem het beste in een gebied met directe zon en goed doorlatende grond plaatsen. In ons klimaat is het niet aan te raden om hem in de volle grond te plaatsen. Vorst en de drakenbloedboom zijn geen goede vrienden. Plant de drakenbloedboom in een pot met een zeer poreus substraat (bijvoorbeeld potgrond gemengd met perliet en puimsteen in gelijke delen). Geef hem wekelijks water, behalve in de winter, dan kun je beter elke 10-15 dagen water geven.
Diego Julian
Diego Julian

Auteur1 Reactie

Evert Verboom
Evert Verboom

oktober 04, 2020

Na een reis naar Tenerife onder de indruk geraakt van de Drakenbloedboom en aangezien wij een tuin hebben met veel mediterane planten en struiken, bomen. Op zoek gegaan naar de Drakenbloedboom maar dat viel niet mee…er worden veel dracena’s aangeboden in tuincentra maar zelf en de echte Drakenbloedboom. Diego in Zuid Limburg kweekt ze zelf en zijn website vind ik op het internet. Goede indruk en hem opgezocht en een kleine struik gekocht…opgepot in mediterane potgrond met puimsteenkorrels en in het winterseizoen binnen gezet en weinig water gegeven…na de vorst naar buiten gedaan en water gegeven en hij groeide en begon veel nieuw blad te vormen! Goede aankoop…tevreden! Als de boom echt groot wordt en dat is mogelijk…ben ik benieuwd hoe het in de winter gaat in huis!

Laat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.


Ook in Insights

Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen
Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

Welkom in de wondere wereld van de Trachycarpus Fortunei, ook wel bekend als de Chinese waaierpalm! Ben je klaar om de reis te maken van een kleine zaailing tot een majestueuze palmboom? Ik beloof je, het wordt een avontuur vol groene pracht en een vleugje exotische schoonheid.

Lees verder

5 tips om je eigen Drakenbloedboom te verzorgen
5 tips om je eigen Drakenbloedbomen zaailingen te verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

De Drakenbloedboom is een dankbare kamerplant en heeft weinig verzorging nodig. Het is een prachtige plant voor in je woonkamer en tuin. In deze blog staan een paar tips om lang plezier te hebben van deze magische en bijzondere boom. Deze verzorging geldt voor de drakenbloedboom soorten: Dracaena Draco, Dracaena Cinnabari en de Dracaena Serrulata.

Lees verder

Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad |Himalayan Windmill palm
Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad

Door Diego Julian mei 23, 2023

Hierbij een aantal tips om zelf de zeer bijzondere Trachycarpus Martianus palm (Himalayan Windmill palm) te zaaien en te kweken. Hieronder staat in de kweek instructie beschreven hoe jij eenvoudig in een paar stappen je eigen Trachycarpus Martianus  palm kunt zaaien en kweken.

Lees verder

Niets willen missen?

Prachtige dracaena cinnabari drakenbloedboom op Sokotra. Zaden en zaailingen verkrijgbaar op www.drakenbloedboom.com

Blijf op de hoogte van nieuwkomers, aanbiedingen en nieuws