De tuin van de hesperiden en de drakenbloedboom (dracaena draco)

Tuin van de hesperiden en de drakenbloedboom (dracaena draco)

Door Diego Julian september 12, 2020

De tuin van de Hesperiden

Er bestaan verscheidene theorieën die de Canarische eilanden in de oude tijdperken beschouwen als de tuin van de Hesperiden. De tuin werd bewaakt door Ladon – een honderd koppige draak – die de Hesperiden beschermde, de drie dochters van Atlas. Hesíod (een Griekse poëet van de VIII eeuw voor C.) schreef over de legendarische tuin van de Hesperiden. Hij begon zijn verhaal met Atlas. Atlas was een reus, zoon van de Titaan Lapetus. De reuzen werden verslagen door Zeus - koning van de Goden - die hen in het inferno gooide. Atlas vocht samen met zijn vader – en sommigen zeggen – dat Zeus hem daarom doemde tot het dragen van de hemel op zijn schouders. Anderen beweren dat Perseus hem het hoofd van Medusa toonde en hem veranderde in een enorm hoge berg die de hemel ondersteunde. Hoe het ook zijn mag, Atlas moest de hemel dragen voorbij de pilaren van Hércules – de straat van Gibraltar.

De 3 dochters van Atlas

Tuin van de hesperiden en de drakenbloedboom (dracaena draco) en Atlas en zijn 3 dochters

Atlas had drie dochters, de Hespériden: Egle, Eritia en Aretusa. De drie woonden in het meest oost gelegen land van de wereld, een paar wonderbaarlijke eilanden in de Atlantische oceaan. Een waar paradijs op aarde waar het klimaat mild was en waar aan de bomen gouden appels groeiden. De godin Gaia (moeder van de aarde) liet deze appels groeien als een huwelijkscadeau aan de koningen van de goden, Zeus en Hera.De Hesperiden cultiveerden de tuin die door de draak Ladon bewaakt werd. Ladon was een woeste draak die uit zijn honderd koppen vuur spuwde.Hércules, ook wel bekend als Heracles – de grootste held van uit het oude tijdperk – kreeg de taak om 12 werken te voltooien die als gevaarlijk en zelfs onmogelijk beschouwd werden. "de twaalf werken van Hercules, ook wel bekend als de dodekathlos ". Het elfde werk hield in om de gouden appels uit de tuinen van de Hesperiden te stelen.

De gouden appels

Gouden appels uit de tuin van de Hesperiden

Hercules trof Atlas aan die de hemel ondersteunde aan de rand van de oceaan, in de bergen die we tegenwoordig het Atlas gebergte in Marokko noemen. Omdat de draak van de tuin van de Hesperiden Atlas kende had Hercules een plan. Hercules overtuigde Atlas ervan om tijdelijk even de hemel voor hem vast te houden en dat Atlas voor hem de gouden appels kon stelen. Atlas ging naar de tuin – waar hij eenvoudig naar binnen kon komen omdat de draak hem herkende – doodde het monster en stal de gouden appels. Hierna keerde hij terug naar Hercules.

De zonen van Ladon

Ladon de honderdoppige draken in de tuin van de hesperiden

Atlas, die het zat was om nog langer de hemel vast te houden probeerde om Hercules in die positie te houden. Maar de held was hem te slim af waardoor Atlas toch weer de Hemel moest vasthouden. Hercules ontsnapte met de appels. Wat gebeurde er toen met de gouden appels? Zou het paradijs zonder zijn appels blijven? Nee.. De appels werden door de godin Athena terug gebracht naar het paradijs. Ze bracht de appels terug naar hun tuinders, the Hesperiden.Ladon – de waak draak – die door Atlas gedood was...bleef voortleven in zijn zonen, de bomen die “dragos” genoemd werden. De legende vertelt, dat het bloed dat uit de dodelijke wonden van de draak vloeide en op de grond van de tuin de Hesperiden viel. Uit elk druppel die viel groeide een boom. Deze bomen "dracaena draco", ook bekend als "drakenboom", hebben een dikke stam waaruit opeens een verstrengeling van takken groeien die op de honderd hoofden van Ladon lijken.

Icod de Los Vinos

Icod de los Vinos Tenerife - Drakenbloedboom - Drago Milenario - dracaena draco - Tuin van de hesperiden

Als de bast beschadigd is, komt er een diep rode sap uit dat Draken bloed genoemd wordt. Deze rode sap heeft medicinale eigenschappen. De Drakenbloedboom groeit traag, maar kan gemakkelijk eeuwen oud worden. Er zijn een aantal voorbeelden zoals de boom in Icod de los Vinos (Tenerife), die ook wel de “drago milenario” genoemd wordt. De Guanches - inheemse bevolking van de Canarische eilanden – aanbaden de drakenbloedbomen en ze beschouwden het als speciale plaatsen met erg belangrijke krachten. Er is nog steeds bijgeloof en laat men de drakenbloedbomen groeien aan de randen van klifgebieden. Als je als reiziger dicht bij de eilanden komt in een boot, dan kan je van vele mijlen ver al de silhouet zien van de gigantische Teide die boven de wolken zweeft. Als we voostellen dat de vulkaan uitbarst en vuur spuwt. Dan kunnen we ons ook voorstellen hoe de legende de tuin van de hesperiden en de honderd koppige draak ontstaan is. Ladon de draak die over de wonderbaarlijke tuin van de Hesperiden waakt, waar de gouden appels groeiden...
Diego Julian
Diego Julian

AuteurLaat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.


Ook in Insights

Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen
Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

Welkom in de wondere wereld van de Trachycarpus Fortunei, ook wel bekend als de Chinese waaierpalm! Ben je klaar om de reis te maken van een kleine zaailing tot een majestueuze palmboom? Ik beloof je, het wordt een avontuur vol groene pracht en een vleugje exotische schoonheid.

Lees verder

5 tips om je eigen Drakenbloedboom te verzorgen
5 tips om je eigen Drakenbloedbomen zaailingen te verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

De Drakenbloedboom is een dankbare kamerplant en heeft weinig verzorging nodig. Het is een prachtige plant voor in je woonkamer en tuin. In deze blog staan een paar tips om lang plezier te hebben van deze magische en bijzondere boom. Deze verzorging geldt voor de drakenbloedboom soorten: Dracaena Draco, Dracaena Cinnabari en de Dracaena Serrulata.

Lees verder

Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad |Himalayan Windmill palm
Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad

Door Diego Julian mei 23, 2023

Hierbij een aantal tips om zelf de zeer bijzondere Trachycarpus Martianus palm (Himalayan Windmill palm) te zaaien en te kweken. Hieronder staat in de kweek instructie beschreven hoe jij eenvoudig in een paar stappen je eigen Trachycarpus Martianus  palm kunt zaaien en kweken.

Lees verder

Niets willen missen?

Prachtige dracaena cinnabari drakenbloedboom op Sokotra. Zaden en zaailingen verkrijgbaar op www.drakenbloedboom.com

Blijf op de hoogte van nieuwkomers, aanbiedingen en nieuws