De tuin van de hesperiden en de drakenbloedboom (dracaena draco)

De tuin van de hesperiden en de drakenbloedboom (dracaena draco)

Door Diego Julian september 12, 2020

Er bestaan verscheidene theorieën die de Canarische eilanden in de oude tijdperken beschouwen als de tuin van de Hesperiden. De tuin werd bewaakt door Ladon – een honderd koppige draak – die de Hesperiden beschermde, de drie dochters van Atlas. Hesíod (een Griekse poëet van de VIII eeuw voor C.) schreef over de legendarische tuin van de Hesperiden. Hij begon zijn verhaal met Atlas. Atlas was een reus, zoon van de Titaan Lapetus. De reuzen werden verslagen door Zeus - koning van de Goden - die hen in het inferno gooide. Atlas vocht samen met zijn vader – en sommigen zeggen – dat Zeus hem daarom doemde tot het dragen van de hemel op zijn schouders. Anderen beweren dat Perseus hem het hoofd van Medusa toonde en hem veranderde in een enorm hoge berg die de hemel ondersteunde. Hoe het ook zijn mag, Atlas moest de hemel dragen voorbij de pilaren van Hércules – de straat van Gibraltar.

Atlas had drie dochters, de Hespériden: Egle, Eritia en Aretusa. De drie woonden in het meest oost gelegen land van de wereld, een paar wonderbaarlijke eilanden in de Atlantische oceaan. Een waar paradijs op aarde waar het klimaat mild was en waar aan de bomen gouden appels groeiden. De godin Gaia (moeder van de aarde) liet deze appels groeien als een huwelijkscadeau aan de koningen van de goden, Zeus en Hera.De Hesperiden cultiveerden de tuin die door de draak Ladon bewaakt werd. Ladon was een woeste draak die uit zijn honderd koppen vuur spuwde.Hércules, ook wel bekend als Heracles – de grootste held van uit het oude tijdperk – kreeg de taak om 12 werken te voltooien die als gevaarlijk en zelfs onmogelijk beschouwd werden. "de twaalf werken van Hercules, ook wel bekend als de dodekathlos ". Het elfde werk hield in om de gouden appels uit de tuinen van de Hesperiden te stelen.

Hercules trof Atlas aan die de hemel ondersteunde aan de rand van de oceaan, in de bergen die we tegenwoordig het Atlas gebergte in Marokko noemen. Omdat de draak van de tuin van de Hesperiden Atlas kende had Hercules een plan. Hercules overtuigde Atlas ervan om tijdelijk even de hemel voor hem vast te houden en dat Atlas voor hem de gouden appels kon stelen. Atlas ging naar de tuin – waar hij eenvoudig naar binnen kon komen omdat de draak hem herkende – doodde het monster en stal de gouden appels. Hierna keerde hij terug naar Hercules.

Atlas, die het zat was om nog langer de hemel vast te houden probeerde om Hercules in die positie te houden. Maar de held was hem te slim af waardoor Atlas toch weer de Hemel moest vasthouden. Hercules ontsnapte met de appels. Wat gebeurde er toen met de gouden appels? Zou het paradijs zonder zijn appels blijven? Nee.. De appels werden door de godin Athena terug gebracht naar het paradijs. Ze bracht de appels terug naar hun tuinders, the Hesperiden.Ladon – de waak draak – die door Atlas gedood was...bleef voortleven in zijn zonen, de bomen die “dragos” genoemd werden. De legende vertelt, dat het bloed dat uit de dodelijke wonden van de draak vloeide en op de grond van de tuin de Hesperiden viel. Uit elk druppel die viel groeide een boom. Deze bomen "dracaena draco", ook bekend als "drakenboom", hebben een dikke stam waaruit opeens een verstrengeling van takken groeien die op de honderd hoofden van Ladon lijken.

Als de bast beschadigd is, komt er een diep rode sap uit dat Draken bloed genoemd wordt. Deze rode sap heeft medicinale eigenschappen. De Drakenbloedboom groeit traag, maar kan gemakkelijk eeuwen oud worden. Er zijn een aantal voorbeelden zoals de boom in Icod de los Vinos (Tenerife), die ook wel de “drago milenario” genoemd wordt. De Guanches - inheemse bevolking van de Canarische eilanden – aanbaden de drakenbloedbomen en ze beschouwden het als speciale plaatsen met erg belangrijke krachten. Er is nog steeds bijgeloof en laat men de drakenbloedbomen groeien aan de randen van klifgebieden.Als je als reiziger dicht bij de eilanden komt in een boot, dan kan je van vele mijlen ver al de silhouet zien van de gigantische Teide die boven de wolken zweeft. Als we voostellen dat de vulkaan uitbarst en vuur spuwt. Dan kunnen we ons voorstellen hoe de legende van de honderd koppige draak ontstaan is. Die over de wonderbaarlijke tuin van de Hesperiden waakt, waar de gouden appels groeiden...
Diego Julian
Diego Julian

AuteurLaat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.


Ook in Insights

Bonsai Drakenbloedboom
Bonsai Drakenbloedboom

Door Diego Julian oktober 25, 2020

Stel je voor dat je een van de meeste zeldzaamste drakenbloedbomen in miniatuur vorm in je eigen woonkamer hebt staan. Een magische Drakenbloedboom Bonsai.

Lees verder

Drakenbloedboom soorten zoals dracaena draco, dracaena cinnabari, dracaena serrulata, dracaena tamaranae en nog meer
Top 8 zeldzaamste echte Drakenbloedboom soorten

Door Diego Julian oktober 04, 2020

De meeste Dracaena-soorten groeien als struiken of geofyten. Er zijn slechts acht soorten met boomgroei en de xeromorfe Dracaena cinnabari behoort tot hen.

Lees verder

Drakenbloed als medicijn
Drakenbloed als medicijn

Door Diego Julian september 26, 2020

Tegenwoordig is er ook een drakenbloed medicijn dat commercieel aangeboden wordt. Dit medicijn is op basis van Drakenbloed gemaakt en kent veel toepassingen zoals

Lees verder

Blijf op de hoogte van nieuwkomers, aanbiedingen en nieuws