Winterharde palmsoorten

Veel mensen waarderen de exotische palmbomen en willen unieke exemplaren houden. Ons klimaat laat het toe om steeds meer diverse palmsoorten te houden die van oorsprong in zachtere klimaten gedijen. Toch lopen we het risico van een strenge winter en dat we onze dierbare palmen aan de vorst verliezen. We doen er alles aan om ze te beschermen. We plaatsen fleecedoeken, nopjesfolie of bouwen zelfs complete constructies om ze te beschermen tegen de vorst en vocht.

Is allemaal leuk... maar het kost enorm veel tijd, geld en energie (daar kan ik zelf wel een boekje over openslaan ;-) , maar dat is een verhaal voor een andere keer).

Winterhard en Niet winterharde palmsoorten

Zelf ben ik een liefhebber van unieke en zeldzame palmsoorten en exoten (zowel winterhard en niet winterharde soorten). Een paar winterharde palmsoort exemplaren die ik mooi vind, zijn bijvoorbeeld, Trachycarpus Fortunei, Trachycarpus Wagnerianus, Jubea Chilensis en de Sabal Minor. Maar, ook de niet winterharde palmsoorten en andere exotische planten zoals de de Dracaena Draco, dracaena Cinnabari, Washingtonia Robusta, Cyrtostachys Renda (lipstick palm), Hyophorbe Lagenicaulis (bottle palm), Phoenix Canariensis en de Adonidia merrillii behoren tot mijn favoriete collectie.

Ik vind het leuk om ze te kweken en om te te zien groeien. Maar boven al, prachtig om uiteindelijk in mijn eigen mooie tropische palm jungle (achtertuin of voortuin ;-)) te kunnen lopen en genieten van de exotische diversiteit. Wat ik minder leuk vind, is dat ik ze 4 tot 5 maanden moet beschermen tegen eventueel slecht weer...  Bijvoorbeeld door ze in de herfst en winter naar binnen te moet verplaatsen. Of dat er allemaal hokjes gebouwd moeten worden om de palmen te beschermen (ziet er ook niet echt gezellig uit).

Hoe mooi zou het zijn dat je 12 maanden lang per jaar kunt genieten van je eigen unieke palm jungle, zonder allerlei capriolen uit te moeten halen om ze te beschermen.

Daarom ben ik op zoek gegaan naar unieke winterharde palmsoorten die ons klimaat in Nederland en België wel kunnen doorstaan.

Wil je weten welke palmsoorten geschikt zijn voor ons koude en natte klimaat? Bekijk hier het aanbod van winterharde palmsoorten zaden en zaailingen.

Bekijk beschikbare zaden