Winterharde palmboom soorten te koop bij www.drakenbloedboom.com

Top 20 populaire palmbomen die een paar graden vorst aan kunnen

Door Diego Julian maart 06, 2021 1 Comment

Hoewel de meeste palmen in warme klimaten voorkomen, is het een misvatting dat palmen alleen groeien in tropische en subtropische streken. De meeste mensen realiseren zich niet dat palmbomen niet alleen in Spanje of tropische eilanden kunnen groeien, maar ook in andere koudere landen op de wereld.

Hoewel de meeste palmen koude slechts tot ca 5 ° C kunnen verdragen, zijn er honderden soorten palmen die tegen een paar graden vorst kunnen.

Houd er wel rekening mee dat de palm gehard moet zijn voordat hij dergelijk koud weer kan verdragen. De palmboom heeft minstens drie seizoenen nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om te weten dat de leeftijd van de palmboom ook een sleutelrol speelt bij hardheid, omdat er een enorm verschil is tussen jonge en volwassen planten.

Naarmate de palmen volwassen worden, ontwikkelen ze een uitgebreid wortelstelsel en hardere stammen die veel sterker zijn en daarom bestand zijn tegen koudere temperaturen.

Top 20 meest populaire palmbomen die een paar graden vorst aan kunnen.

Hier is een lijst met de 20 meest populaire palmen die tegen een stootje kunnen. Met wat winterbescherming en gebruik van het microklimaat van je tuin kun je ze zelfs in zones 9 - 11 laten groeien.

Al deze palmen zijn duurzaam, gemakkelijk te kweken en kunnen zich goed aanpassen aan verschillende bodemomstandigheden.

Klik op de naam in de lijst om de palm te bekijken

 1. Bismarck Palmboom (Bismarckia nobilis)
 2. Blauwe Hesper palmboom (Brahea armata)
 3. Cabbage Palmboom (Sabal palmetto)
 4. De Canarische dadelpalm (Phoenix canariensis)
 5. Californische Waaier Palmboom (Washingtonia filifera)
 6. Chinese Waaier palmboom (Livistona chinensis)
 7. Dwerg Palmetto (Sabal minor)
 8. Europese Waaier Palmboom (Chamaerops humilis)
 9. Lady Palmboom (Rhapis excelsa)
 10. Mexicaanse Waaier palmboom (Washingtonia robusta)
 11. Mazari Palmboom (Nannorrhops ritchiana)
 12. Naald Palmboom (Rhapidophyllum hystrix)
 13. Paurotis Palmboom (Acoelorrhaphe wrightii)
 14. Pindo Palmboom, Jelly Palm (Butia capitata)
 15. Texas Sabal Palmboom (Sabal mexicana of Sabal Texana)
 16. Saw Palmetto Palmboom of zegepalm (Serenoa repens)
 17. Varenpalm, Sagopalm, Vredespalm (Cycas revoluta)
 18. Sylvester Dadelpalm, Wilde dadelpalm, zilver dadelpalm (Phoenix sylvestris)
 19. De echte Dadelpalm (Phoenix dactylifera)
 20. Chinese Waaierpalm (Trachycarpus fortunei)

1) Bismarck Palmboom (Bismarckia nobilis)

Bismarck Palm (Bismarckia nobilis)

De Bismarck-palmboom, wetenschappelijke naam Bismarckia nobilis, komt oorspronkelijk voor op Madagaskar. Het is niet de meest winterharde palm op deze lijst, hij is sterk en kan harde wind en hitte verdragen. De zilvergroene waaiervormige bladeren geven een dramatisch mooi effect aan elk landschap.

Bismarckia nobilis is onderhoudsarm en gemakkelijk te kweken. Deze palm is winterhard en kan koude temperaturen tot -4 ° C verdragen en is perfect voor USDA zones 9b-11.

Naar boven

2) Blauwe Hesper palmboom (Brahea armata)

Blauwe Hesper-palmboom (Brahea armata)

Naar boven

De Blauwe Hesper Palm, ook bekend als Brahea armata, komt oorspronkelijk uit Baja California en is te vinden in drogere en koudere klimaten van Zuid-Amerika. Het is een droogtetolerante palm met een bruinachtige stam en opvallend zilverblauw blad. Deze palm is nieuw voor de teelt, waardoor hij duur is en kan moeilijk te vinden zijn.

In tegenstelling tot veel andere palmen die de voorkeur geven aan koude, droge winters, kan deze soort zelfs koude, natte winters verdragen. Deze langzaam groeiende palm past zich aan een breed scala aan bodems aan en kan koude tot -4 ° C verdragen. Maar er is ook gemeld dat hij -9 ° C overleeft.  Alles onder de -9 ° C zal bladschade veroorzaken. Groeit prima in USDA zones 9b-11.

Naar boven

3) Cabbage Palmboom (Sabal palmetto)

3-sabal-palmetto-palmboom-1000-x-650

De cabbage alm, wetenschappelijke naam Sabal palmetto, is inheems in het uiterste zuiden van de kust van North Carolina. En gaat door Florida, het Caribisch gebied en de kust van de Golf van Mexico.

Deze palm is zeer duurzaam en verdraagt ​​een grote verscheidenheid aan grond en weer. Hij is volledig aangepast in de zones 8 en 9 en is zelfs te vinden in sommige delen van zone 7.

Deze langzaam groeiende palm kan zowel droogte als kou verdragen tot -12 ° C als hij volwassen genoeg is. Hoewel elke temperatuur onder -12 ° C bladschade zal veroorzaken, kan de stam van de geharde palm zelfs -18 ° C overleven. De USDA Zones 8a-11 is perfect voor deze palm.

Naar boven

4) De Canarische dadelpalm (Phoenix Canariensis)

4-phoenix-canariensis-palmboom-1000-x-650

De Canarische dadelpalm, wetenschappelijke naam Phoenix canariensis, komt oorspronkelijk uit de Canarische Eilanden en Noord-Afrika. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn grote bladkroon en stamkenmerken met een kriskras patroon.

Deze langzaam groeiende palm is zeer aanpasbaar aan een breed scala aan bodemomstandigheden en is bestand tegen kou tot -9 ° C. Met wat extra winterbescherming kun je hem kweken in Zone 8a. Geweldig voor USDA-zones 8b - 11.

Naar boven

5) Californische Waaier Palmboom (Washingtonia filifera)

5-washintonia-filifera-palboom-1000-x-650

De California Fan Palm, ook wel bekend als Washingtonia filifera, komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Hij wordt op grote schaal gekweekt als een sierlandschapsboom in Arizona, Mexico en Californië. Hij kan aanzienlijke kou verdragen in een droog klimaat, maar is niet zo goed tegen kou onder natte omstandigheden.
Deze palmboom kan zowel droogte als kou verdragen tot -9 / -7 ° C als hij volwassen genoeg is. Hij wordt veel meer koude tolerant naarmate hij meer gehard is. Oude exemplaren groeien in Zone 7a en Zone 6b met enige minimale winterbescherming. Je kunt het dus zeker laten groeien in zones 8a-11.

Naar boven

6) Chinese Waaier palmboom (Livistona chinensis)

6-Livistona-chinensis-palboom-1000-x-650

De Chinese waaierpalm, ook wel Livistona chinensis genoemd, komt oorspronkelijk uit China en Zuid-Japan. Deze matig groeiende palm is een koude winterharde palm die zowel droogte als kou kan verdragen tussen de -7 / -4 ° C als hij volwassen genoeg is. Elke temperatuur onder -7 ° C zal schade aan de bladeren veroorzaken en alles onder -9 ° C zal volledige ontbladering veroorzaken.
Livistona chinensis wordt veel gekweekt in Arizona, Texas en Californië. Het is perfect voor landschap in zones 9a-11. Als je het in gebieden van zone 8b wilt laten groeien, moet je voor wat beschutting zorgen.

Als u het verlies van het blad echter niet erg vindt, kunt u deze palm in zone 6 en 7 zelfs als een afstervende vaste plant laten groeien. Elke winter zal het tot op de grond afsterven om opnieuw te groeien als het warme weer terugkomt. Hoe cool is dat?

Naar boven

7) Dwerg Palmetto (Sabal minor)

7-Sabal-minor-palboom-1000-x-650

Dwerg palmetto, ook bekend als Sabal minor, is een van de kleine soorten palm die inheems is in het noordoosten van Mexico en in het zuidoosten en zuiden van het centrum van de VS.

Het is een zeer koude tolerante palm die temperaturen nabij -18 ° C kan weerstaan. Het is ook bekend dat het korte periodes van -21 ° C temperaturen overleeft. Het is perfect voor landschap in zones 7b-10a.

Naar boven

8) Europese Waaier Palmboom (Chamaerops humilis)

8-Chamaerops-humilis-palboom-1000-x-650

De Europese waaierpalm is ook wel bekend als mediterrane palm. Deze langzaam groeiende palm komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en het Middellandse Zeegebied van Europa. Deze palm is zeer aantrekkelijk, "bossig" groenblijvend en extreem taai.

De Europese waaierpalm kan koude verdragen tot -15 met ontbladering bij ongeveer -9 ° C. Het is ook bekend dat hij -16 ° C overleeft zonder permanente schade, maar ik zou hem nergens planten met temperaturen onder -15 ° C. Hij is perfect als ornamentale palmboom in zones 7b-11.

Naar boven

9) Lady Palmboom (Rhapis excelsa)

9-Rhapis-excelsa-palboom-1000-x-650

De Lady Palmboom, wetenschappelijke naam Rhapis excelsa, is een zeer populaire palm voor binnen en buiten vanwege het eenvoudige onderhoud en de koude winterhardheid. Deze palmboom is inheems in het zuidoosten van China en is een zeer langzaam groeiende palm. Het is een struikachtige groenblijvende plant die lage temperaturen tot -9 ° C kan verdragen. Geweldig voor ornamentaal gebruik in zones 8b-11.

Naar boven

10) Mexicaanse Waaier palmboom (Washingtonia robusta)

10-Washingtonia-robusta-palboom-1000-x-650

De Mexicaanse waaierpalm, wetenschappelijke naam Washingtonia robusta, komt oorspronkelijk uit woestijngebieden van Mexico. Net als de Californische waaierpalm verdraagt ​​hij koude in een droog klimaat veel beter dan koude in een nat klimaat.

De Mexicaanse waaierpalm is een winterharde palm die koude kan verdragen tot -9 ° C als hij volwassen genoeg is, hoewel bekend is dat hij  ook -18C kan overleven als supergoed is ingepakt.

Deze matig groeiende palm is perfect voor ornamentaal gebruik in zones 8b-11. Als je de Mexicaanse waaierpalm buiten zijn normale zone 8b probeert te kweken, zorg er dan voor dat hij in de volle zon is geplant en een goede afwatering heeft.

Naar boven

11) Mazari Palmboom (Nannorrhops ritchiana)

11-Nannorrhops-ritchiana-palboom-1000-x-650

De Mazari-palmboom, wetenschappelijke naam Nannorrhops ritchiana, komt oorspronkelijk uit Afghanistan en Pakistan. Het is een zeldzame palm die de laatste tijd aan populariteit wint vanwege zijn opvallende uiterlijk en duurzaamheid. Hoewel de Mazari palm moeilijk te vinden is, is Mazari Palm bijna net zo winterhard als Needle Palm.

Hij past zich gemakkelijk aan verschillende bodems aan, kan droogte en kou tot -12 ° C verdragen. In de koude woestijnen van het Midden-Oosten is het bekend dat Mazari Palm temperaturen onder -18 ° C overleeft.

Hij lijkt echter de kou veel beter te verdragen in droge omstandigheden dan in natte omstandigheden. Deze extreem langzaam groeiende palm is geweldig voor zones 8a - 11.

Naar boven

12) Naald Palmboom (Rhapidophyllum hystrix)

12-Rhapidophyllum-hystrix-palboom-1000-x-650

De naaldpalm, wetenschappelijke naam Rhapidophyllum hystrix, komt oorspronkelijk voor op de kustvlakte van het zuidoosten van de Verenigde Staten. Het is de MEEST koude winterharde palm ter wereld in klimaten met warme tot hete zomers. U kunt gemakkelijk foto's vinden van naaldpalm bedekt met sneeuw.

De naaldpalm kan gemakkelijk kou tot -21 ° C verdragen zonder enige bescherming. De laagste temperatuur waarvan bekend is dat hij overleeft, is -31 ° C in Knoxville, Tennessee in 1985. Geloof het of niet, deze palm kan de koude winters overleven.

Een naaldpalm die al 3 jaar in de grond heeft gezeten, zou in staat moeten zijn om de omstandigheden van zone 6a zonder enige schade te verdragen. Hij zou overleven in zone 5b met wat bladverbranding. Deze langzaam groeiende palm is perfect zones 5b-11.

Naar boven

13) Paurotis Palmboom (Acoelorrhaphe wrightii)

13-Acoelorrhaphe-wrighti-palboom-1000-x-650

De Paurotis-palmboom, wetenschappelijke naam Acoelorrhaphe wrightii, komt oorspronkelijk voor in het zuiden van Florida. Deze langzaam groeiende palm is zeer duurzaam en past zich aan verschillende grondsoorten aan. Hij kan lage temperaturen tot  -4 ° C verdragen, maar het is ook bekend dat hij bestand is tegen -7 ° C. Geweldig voor zones 9b-11.

Naar boven

14) Pindo Palmboom, Jelly Palm (Butia capitata)

14-Butia-capitata-palboom-1000-x-650

De Pindopalm, ook wel Jelly Palm genoemd, komt oorspronkelijk uit Brazilië, Argentinië en Uruguay. Het is de meest winterharde palm met veervormige bladeren die momenteel op de markt verkrijgbaar is.

Deze palm is gemakkelijk te kweken, maar heeft wel wat onderhoud nodig om er mooi uit te zien. Het is een winterharde palm die tot -15 ° C kan verdragen, met bladschade bij ongeveer -9 ° C. Hij kan een korte tijd -18 ° C overleven, maar al het blad gaat verloren.

Deze zeer langzaam groeiende palm is perfect voor zones 7b-11. Elk gebied buiten zone 7b heeft winterbescherming nodig.

Naar boven

15) Texas Sabal Palmboom (Sabal mexicana of Sabal Texana)

15-Sabal-mexicana-palboom-1000-x-650

De Texas Sabal Palm, wetenschappelijke naam Sabal mexicana of Sabal texana, is inheems in het uiterste zuiden van Texas en het noorden van Mexico door Midden-Amerika. Het lijkt op de populaire Sabal palmetto, behalve dat het groter blad en een massievere stam heeft.

Net als de Sabal palmetto is het bestand tegen vriestemperaturen tot -12 ° C, maar het is ook bekend dat het -17 ° C overleeft als het voldoende volwassen is. Ik denk dat temperaturen onder de -15 ° C het meeste bladweefsel zullen vernietigen.

Deze palm kan zonder enige bescherming gebruikt worden in zones 8a -11 en in zone 7b met winterbescherming.

Naar boven

16) Saw Palmetto Palmboom of zegepalm (Serenoa repens)

16-Serenoa-repens-palboom-1000-x-650

De Saw Palmetto Palm is ook wel bekend als Sabal Palm. Hij is inheems in Florida en groeit overal in het zuidoosten van de Verenigde Staten. De Saw Palmetto Palm is een zeer koude winterharde palm die koude kan verdragen tot -18 ° C. Deze langzaam groeiende palm is perfect voor zones 7a-11.

Naar boven

17) Varenpalm, Sagopalm, Vredespalm (Cycas revoluta)

17-Cycas-revoluta-palboom-1000-x-650

De Varenpalm, wetenschappelijke naam Cycas revoluta is geen echte palm maar een cycaden. Deze langzaam groeiende palm is zeer winterhard en kan kou tot -9 ° C verdragen, maar het is ook bekend dat hij 12 ° C weerstaat zonder permanente schade. Geweldig voor zones 8b - 11.

Naar boven

18) Sylvester Dadelpalm, Wilde dadelpalm, zilver dadelpalm (Phoenix sylvestris)

18-Phoenix-sylvestris-palboom-1000-x-650

De Wilde Dadelpalm, wetenschappelijke naam Phoenix sylvestris, is een van de meest populaire palmbomen ter wereld die wordt gebruikt in luxe huizen, hotels en golfbanen. Hij is langzaam groeiend, breed aanpasbaar, gemakkelijk te onderhouden en kan kou tot -9 ° C verdragen. Geweldig voor zones 8b - 11.

Naar boven

19) De echte Dadelpalm (Phoenix dactylifera)

19-Phoenix-dactylifera-palboom-1000-x-650

De echte dadelpalm, wetenschappelijke naam Phoenix dactylifera, is een van de meest herkenbare palmbomen ter wereld vanwege zijn smakelijke ‘dadels’ van fruit. Deze langzaam groeiende palm is droogtetolerant, past zich aan een breed scala aan bodems aan en is bestand tegen kou tot -9 ° C. Geweldig voor zones 8b - 11.

Naar boven

20) Chinese Waaierpalm (Trachycarpus fortunei)

20-Trachycarpus-fortunei-palboom-1000-x-650

De Chinese waaierpalm, wetenschappelijke naam Trachycarpus Fortunei komt oorspronkelijk uit de noordelijke delen van India, Myanmar (Birma), Thailand, Nepal en Zuid-China. Hij kan groeien in bergachtig terrein boven de 6650 ft in hoogte.

Hij is dus gewend aan koude temperaturen onder het vriespunt en regelmatig zware sneeuwval. Naaldpalmen en Dwerg Palmettos hebben hete zomers nodig om te herstellen en aan kracht te winnen voor de volgende winter. De Chinese Waaierpalm geeft de voorkeur aan koelere zomers.

De Trachycarpus fortunei is een zeer winterharde palm die koude tot -15 ° C kan verdragen. Maar de laagste temperaturen die hij kan overleven zonder enige bescherming is ongeveer -23 ° C. Hij zal bladschade oplopen bij ongeveer -12 ° C. Deze langzaam groeiende palm is perfect voor zones 7b-11.

 

Factoren die de koude tolerantie van de palm beïnvloeden

Heb je je wel eens afgevraagd waarom sommige tuinders in noordelijke regio's met succes palmen kunnen kweken, terwijl anderen die op dezelfde locatie wonen dat niet kunnen? Er zijn een aantal factoren die een sleutelrol kunnen spelen bij het overleven van de handpalm

 • Volwassenheid. Zoals ik hierboven al zei, is de leeftijd van de boom erg belangrijk. Volwassen palmen hebben dikkere stammen, uitgebreider wortelstelsel en meer bladeren die de boom beter beschermen tegen kou.

 • Microklimaat. Dit is een relatief klein gebied van ongeveer enkele meters of zelfs kleiner, dat een iets ander klimaat heeft dan het algemene klimaat van een regio. Je kunt er een op jouw terrein maken door gebouwen, hekken, rotsen of patio's te gebruiken. Door een palm onder een hogere boom, achter een windscherm of een beschutte binnenplaats te planten, wordt deze beschermd tegen koude winterwinden die aanzienlijke schade kunnen aanrichten.

 • Acclimatisatie. Als jouw palm een kas is gekweekt, moet hij worden geacclimatiseerd om koud weer te weerstaan. Acclimatisatie omvat niet alleen lage temperaturen, maar ook lage vochtbeschikbaarheid, zonneschijn, harde wind en andere variabelen. Je moet jouw nieuwe palm wat bescherming tegen kou geven totdat deze volledig is geacclimatiseerd.

 • Gezondheid. Hoe gezonder de palm, hoe beter hij tegen kou kan. Het is dus belangrijk om de palm tijdens het groeiseizoen van overvloedig water, voedingsstoffen en zonneschijn te voorzien om hem in topconditie te houden.

Winterbescherming van jouw Palmboom

Door enkele eenvoudige technieken voor koude bescherming te gebruiken, kun je de winterhardheidszone van de palm met een of zelfs anderhalve USDA-zone verleggen! Met meer geavanceerde maatregelen is het mogelijk om het twee volledige zones te verplaatsen.

Jij kunt de palm winterbescherming starten in de late herfst of vroege winter nadat het merkbaar koud is geworden. Een beetje koud weer is goed voor je palm, omdat het het proces van kiemrust op gang brengt en het de palm meer winterhard maakt.

Begin dus niet te vroeg. Het doel is om bladeren, stengels en het belangrijkste deel van de palm te beschermen, de knop die het hart van de palmboom is. Hier zijn een paar eenvoudige dingen die jij kunt doen:

 • Flink mulchen. Een van de gemakkelijkste maatregelen is om 10 - 30 cm mulch aan te brengen. Dit voorkomt dat de grond bevriest en beschermt zo de wortels en het onderste deel van de stam.

 • Veel water geven. Geef de palm water met lauw water om de grond een beetje op te warmen, waardoor de wateropname wordt bevorderd.

 • Anti-droogmiddel spray. Deze spray creëert een wasachtige laag die waterverlies uit het gebladerte van de boom voorkomt. Het spoelt geleidelijk af met regen, dus je zult het opnieuw moeten aanbrengen.

 • Sneeuw. Verrassend genoeg biedt een paar centimeter sneeuw een geweldige bescherming tegen kou. Zware sneeuwval kan natuurlijk schade aanrichten.

 • Kerstlichten. Het plaatsen van wat kerstverlichting rond de stam van de boom is een ander eenvoudig idee dat een paar graden warmte kan toevoegen.

Conclusie

Zoals je kunt zien, zijn er veel verschillende soorten palmbomen die kunnen groeien in subtropische en gematigde klimaten. Door alleen palmen uit de bovenstaande lijst te gebruiken, kun je een prachtige tropische tuin creëren die de aandacht trekt van alle buren. En met enig gebruik van het microklimaat op jouw terrein en bescherming tegen kou zijn de mogelijkheden eindeloos.

Houd er rekening mee dat palmen individuen zijn, en dus zelfs binnen dezelfde soort of variëteit er enige variatie kan zijn in koude tolerantie.

Bekijk de beschikbare palmzaden


Diego Julian
Diego Julian

Auteur1 Reactie

De sterck pascal
De sterck pascal

april 03, 2021

Bedankt

Laat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.


Ook in Insights

Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen
Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

Welkom in de wondere wereld van de Trachycarpus Fortunei, ook wel bekend als de Chinese waaierpalm! Ben je klaar om de reis te maken van een kleine zaailing tot een majestueuze palmboom? Ik beloof je, het wordt een avontuur vol groene pracht en een vleugje exotische schoonheid.

Lees verder

5 tips om je eigen Drakenbloedboom te verzorgen
5 tips om je eigen Drakenbloedbomen zaailingen te verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

De Drakenbloedboom is een dankbare kamerplant en heeft weinig verzorging nodig. Het is een prachtige plant voor in je woonkamer en tuin. In deze blog staan een paar tips om lang plezier te hebben van deze magische en bijzondere boom. Deze verzorging geldt voor de drakenbloedboom soorten: Dracaena Draco, Dracaena Cinnabari en de Dracaena Serrulata.

Lees verder

Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad |Himalayan Windmill palm
Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad

Door Diego Julian mei 23, 2023

Hierbij een aantal tips om zelf de zeer bijzondere Trachycarpus Martianus palm (Himalayan Windmill palm) te zaaien en te kweken. Hieronder staat in de kweek instructie beschreven hoe jij eenvoudig in een paar stappen je eigen Trachycarpus Martianus  palm kunt zaaien en kweken.

Lees verder

Niets willen missen?

Prachtige dracaena cinnabari drakenbloedboom op Sokotra. Zaden en zaailingen verkrijgbaar op www.drakenbloedboom.com

Blijf op de hoogte van nieuwkomers, aanbiedingen en nieuws