Hoe zaai en kweek je een trachycarpus fortunei (Chinese waaierpalm) uit zaad

Hoe zaai en kweek je een Trachycarpus Fortunei palm uit zaad

Door Diego Julian augustus 05, 2021

De mooie Chinese Waaierpalm (ook bekend als Chusan-palm of Trachycarpus Fortunei) is een enkel stammige groenblijvende palm met prachtige, waaiervormige, donkergroene bladeren die groeien uit een harige, gematteerde stam. Deze Trachycarpus soort is inheems aan China. Zijn weerstand tegen kou is legendarisch. Het is een gemakkelijk te kweken palmsoort en past zich goed aan de meeste situaties aan. Belangrijke voorwaarde is wel dat de grond niet vatbaar is voor wateroverlast.

Ze vormen prachtige potplanten en passen goed in kleine ruimtes zoals binnenplaatsen en entrees. In de tuin is de palm zeer aantrekkelijk als ze in bosjes en groepen geplant is. Bovendien kan het dienen als eye-catcher in een tropische setting. Kweek de Trachycarpus Fortunei bij voorkeur op een beschutte plaats, zodat de grote, waaiervormige bladeren niet worden verscheurd door de wind. De bladeren worden uiteindelijk 75 cm lang en 120 cm breed.

Palmen vormen aantrekkelijke blikvangers in de tuin en je kunt ze mooi aanvullen met andere exotische planten zoals Cordyline australis, de Nieuw-Zeelandse koolpalm en de Musa banaan. Grootbladige planten zoals canna's of bamboes werken ook goed. De Trachycarpus Fortunei (gewoonlijk de Chinese waaierpalm genoemd) is op zijn best als het goed wordt gevoed, bewaterd en beschut tegen de sterkste wind.

Hoe zaai je de Trachycarpus Fortunei

Zaai de palm binnen op elk gewenst moment van het jaar. Week het zaad twee tot drie dagen in warm water; ververs het water elke 24 uur.
De zaden kunnen op een van deze twee manieren worden "gestart":

  1. De 'Baggie' methode, Doe de zaden samen met het vochtige zaaimedium in een plastic zak.
  2. Zaai in trays of bakjes met het zaaimedium, zaai ca 5 mm diep, onthul het zaai medium om de wortels te bekijken.

Het beste zaaimedium is een steriel substraat. Perliet of vermiculiet werken goed gemend met kokosvezel. Eventueel kun je een steriel turf/zandmengsel gebruiken. Het zaai medium moet een beetje vochtig zijn, maar niet nat. Zorg ervoor dat je niet te veel water toevoegt, anders gaan de zaden rotten. Meer mensen doden zaden met water dan iets anders.

De Trachycarpus zaden ontkiemen het best bij kamertemperatuur tussen de 18 tot 21°C. Gebruik geen tropische kassen of verwarmde kweekbakken!
Controleer de bakjes van tijd tot tijd. De zaden produceren meestal een lange wortel enige tijd voordat de scheut verschijnt. Het helpt om de zaden regelmatig te onderzoeken. De zaden die elk al een wortel hebben geproduceerd, kunnen worden gepot in potten van ca 7,5 cm met turf/zandmengsel.

Ompotten van je Trachycarpus Fortunei zaailing

Sommige zaailingen kunnen binnen 8 tot 12 weken verschijnen, andere kunnen langer duren. Verplant de jonge zaailingen van de trachycarpus naar diepe potten (dit is essentieel omdat ze diepe wortelstelsels ontwikkelen). Plaats ze in kleine individuele potten of groepeer er een paar in een grote pot om ze te laten groeien.

Palmen hebben warmte nodig om goed te groeien. Als je ze geen warmte geeft, hebben de wortels moeite om voedingsstoffen op te nemen. Als ze te weinig voeding opnemen krijg je vaker zieke zaailingen die sterven of geel worden. Geef de zaailingen pas water als ze droog zijn en bewaar ze op kamertemperatuur.

De teelt van de Trachycarpus Fortunei

De zaailing van de Trachycarpus Fortunei krijgt de eerste paar maanden van zijn leven alle voedingsstoffen en mineralen die hij nodig heeft uit het zaad. Dit helpt de zaailing om een sterk wortelstelsel op te bouwen, zodat hij goed voor zichzelf kan zorgen. Voor zaailingen is de eenvoudigste methode om voedings korrels met een afgifte van 12 maanden te gebruiken. Maar begin hier pas mee na 3 of 4 maanden.

Lengte van de Trachycarpus Fortunei

Aanvankelijk is de groei vrij traag, als de palm eenmaal de stamomvang heeft bereikt, is de groei vrij snel. En is in staat om tot wel een 0,5 meter stamlengte per jaar te groeien. Hij kan hoogtes bereiken van 10 tot 12 m. Maar, dit is veelal na vele jaren mits hij zich ook in een goed klimaat bevindt.

Waaier Palmen hebben een vrij slanke enkele stam met een diameter van ca 20 tot 25. Meestal is de stam een beetje smaller aan de basis dan aan de bovenkant. De stammen zijn meestal bedekt met een losse mat van grove grijze of bruine vezels. Bij oudere exemplaren valt de vezel weg om een ​​glad geringd oppervlak te onthullen.

Koude tolerantie van de Trachycarpus Fortunei

Deze palmen geven de voorkeur aan koelere, gematigde gebieden en worstelen in de tropen. Voor volwassen planten worden lagere tolerantiegrenzen van -15 tot -20 °C genoemd. Jonge planten zijn minder winterhard en kunnen al bij -8°C  beschadigen. Bescherm daarom jonge exemplaren die in koude gebieden zijn gekweekt met een warme winteromslag.

Nomenclatuur...of te wel de wetenschappelijke benaming

Robert Fortune, de beroemde 19e-eeuwse plantenverzamelaar, ontdekte dat de Trachyrapus Fortunei groeide op het eiland Chusan (nu Zhoushan), ten zuiden van Shanghai. Meer dan 150 jaar geleden is deze palmsoort naar Europa gebracht. En is het al lang een kenmerk van de parken en tuinen van Europa.

Andere toepassingen van de palm

Trachycarpus Fortunei wordt al duizenden jaren in China en Japan gekweekt. Hij wordt gekweekt om zijn grove maar zeer sterke bladschedevezel, die wordt gebruikt voor het maken van touwen, zakken en andere grove stoffen waar extra sterkte belangrijk is.

Wil je zelf een Trachycarpus Fortunei kweken?

Kijk in de shop en bestel eenvoudig een paar verse Trachycarpus Fortunei zaden om ze zelf in een paar stappen te kweken. Teven ontvang je er de gratis kweekinstructie bij.

Bekijk beschikbare zaden


Diego Julian
Diego Julian

AuteurLaat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.


Ook in Insights

Zaaien, kweken en verzorgen van de Butia Capitata (Pindo Palm of Jelly Palm) | www.drakenbloedboom.com
Hoe kun je de Butia Capitata (Pindo palm) zaaien, kweken en verzorgen

Door Diego Julian augustus 10, 2021

Lees verder

Hoe zaai, kweek en verzorg je de bottle palm - hyophorbe lagenicaulis | www.drakenbloedboom.com
Hoe zaai, kweek en verzorg je de bottle palm - hyophorbe lagenicaulis

Door Diego Julian augustus 06, 2021

De Bottle Palm tree, ook bekend als Hyophorbe lagenicaulis (hy-oh-FOR-beh lahg-en-ih-KAW-lis) is de moeite waard om aan je tuin toe te voegen, niet alleen vanwege het uiterlijk.

Lees verder

Hoe zaai en kweek je de Cyrtostachys Renda - Lipstick Palm uit zaad?
Hoe zaai en kweek je de Cyrtostachys Renda - Lipstick Palm uit zaad?

Door Diego Julian augustus 06, 2021

Het vinden van een goede groenblijvende palm kan soms een hele klus zijn. Cyrtostachys renda (lipstick palm) is echter een zeer aantrekkelijke optie voor diegenen die een kleine tot middelgrote struikachtige palm willen hebben.

Lees verder

Niets willen missen?

Prachtige dracaena cinnabari drakenbloedboom op Sokotra. Zaden en zaailingen verkrijgbaar op www.drakenbloedboom.com

Blijf op de hoogte van nieuwkomers, aanbiedingen en nieuws