Het geheim om winterharde palmen te laten groeien

Het geheim om winterharde palmen te laten groeien

Door Diego Julian maart 09, 2021

Als je in een koud klimaat leeft en palmbomen in je tuin wilt laten groeien, ben je niet de enige. Steeds meer mensen willen een tropisch paradijs in hun eigen tuin.

Veel mensen weten niet dat bepaalde palmbomen in natte en koude Europese landen kunnen worden gekweekt. Sommige winterharde palmen kunnen vorst verdragen tot zelfs wel -18C.

De geheimen om winterharde palmbomen te kweken in een koud klimaat is om te weten:

  • wat jouw winterharde zone is. 
  • wat de laagste temperaturen zijn die je tijdens de koudste maanden kunt verwachten,
  • welke palmsoorten in jouw omgeving kunnen groeien en
  • hoe jij ze kunt beschermen tegen onverwachte koude momenten.
Alle bovenstaande zaken zijn even belangrijk.


Jouw winterharde zone

winterhardheid zones in Europa

Bepaal eerst jouw winterharde zone. Als je je zone kent, kun je aan de hand van de lijst bepalen welke palmsoorten in jouw gebied kunnen groeien. Er zijn 11 hoofd-zones. Elke winterharde zone is een geografisch gedefinieerde zone. In elke zone kunnen specifieke planten groeien die minimumtemperaturen van die zone kunnen weerstaan.

De zonekaart is een goed startpunt. Maar er wordt geen rekening gehouden met hitte, vochtigheid, bodemvocht, het aantal dagen vorst en het risico van zeldzame catastrofale koude schommelingen.

Koude toleranties van palm soorten

De uitdaging bij het kweken van palmen in koudere klimaten is dat de meesten van warm en vochtig weer houden. Omdat alle palmbomen uit verschillende gebieden afkomstig zijn, kunnen sommige palmen koude temperaturen beter verdragen dan andere. Dat komt omdat palmen verschillende koude winterhardheden hebben. Die worden gemeten aan de hand van de laagste temperatuur die een palm kan weerstaan.

Er is een enorme lijst van winterharde palmbomen die bijna overal kunnen groeien. Sommige zijn erg duur en moeilijk te vinden. Hieronder staat een lijst met 10 meest populaire winterharde palmen. Ze werden zo populair omdat ze duurzaam, winterhard en goedkoop zijn. Bovendien zijn ze gemakkelijk te vinden en vergen niet veel onderhoud.

Palmboom soort Wetenschappelijke naam Zone Min. Temperatuur
Cabbage palm Sabal palmetto 8a-11 - 10 C
Californische Waaierpalm Washingtonia filifera 8a-11 - 9 C tot - 13 C
Chinese waaierpalm Livistona chinensis 8a-11 - 9 C tot - 13 C
Europese waaier palm Chamaerops humilis 8a-11 - 9 C tot - 13 C
Mexicaanse waaierpalm Washingtonia robusta 8a-11 - 9 C tot - 13 C
Naaldpalm Rhapidophyllum hystrix 8a-10b - 9 C tot - 13 C
Pindo Palm Butia capitata 8a-10b - 9 C tot - 13 C
Varenpalm Cycas revoluta 8b-11 - 6 C tot - 9 C
Saw Palmetto Serenoa repens 8a-11 - 9 C tot - 13 C
Waaierpalm Trachycarpus fortunei 8a-11 - 9 C tot - 13 C


Hier zijn meer details over de meest populaire winterharde palmen

Koudste temperaturen in jouw omgeving

Een ander belangrijk ding om te weten is hoe koud het in jouw omgeving tijdens de koudste nachten. Veel mensen gissen foutief naar deze temperaturen.

Tip: controleer het lokale weerlogboek voor jouw regio. Of gebruik in de winter een maximum-minimum thermometer om de laagste temperaturen te bepalen. Bepaal ook of die lage waarde typerend is voor de meeste winters. Zelfs tropische gebieden zoals Spanje worden van tijd tot tijd ongewoon koud.

Mensen die precies op de grens van winterharde zones wonen, kunnen koudere / warmere temperaturen ervaren dan wat de zonekaart toont. Hoe warmer de temperaturen in jouw omgeving, hoe meer palmbomen je kunt laten groeien.

Palmboom acclimatisatie

Acclimatiseer jouw palmboom

Het is niet voldoende om alleen de winterhardheid van een palmsoort te weten. Voordat je palmen in een koud klimaat plant, moet je ze laten acclimatiseren aan de koude temperaturen. Als je winterharde palmsoorten koopt die in een tropisch klimaat zijn gekweekt en nog nooit koud weer hebben meegemaakt, zullen zij het waarschijnlijk niet overleven in een kouder klimaat.

Het is dus belangrijk om palmen te kopen van bekende en vertrouwde kwekerijen. Zoek uit of zij hun palmen laten acclimatiseren voordat ze worden verkocht aan klanten in koude streken.

Een ander ding om in gedachten te houden is dat niet elk winter weer hetzelfde is. Uit onderzoek is gebleken dat plotselinge koude veranderingen erger zijn dan een geleidelijke temperatuurdaling. Als het weer over een langere periode kouder wordt, hebben palmbomen de tijd om hun processen te vertragen. Zo komen ze geleidelijk aan in een rustfase. Tijdens een plotselinge koudegolf hebben palmen geen tijd om zich voor te bereiden. Dit soort weersveranderingen leidt vaak tot vorstschade.

Microklimaat

Maak gebruik van je eigen microklimaat in de tuin

Een microklimaat is een relatief klein gebied van ongeveer enkele meters of zelfs kleiner, dat een iets ander klimaat heeft dan een algemeen klimaat in een omgeving. Je kunt zelf je eigen microklimaat creëren door palmen te beschutten met bomen en struiken.

Beschutte palmen hebben meer kans om koud winterweer te overleven dan onbeschermde palmen. Een palmboom planten in de buurt van objecten die overdag warmte opnemen en 's nachts weer afgeven, is nog een slimme manier om een ​​microklimaat te creëren.

Objecten zoals rotsen, gebouwen, hekken of verharde oppervlakken houden jouw palm warmer tijdens koude nachten. Door een microklimaat in jouw tuin te creëren, kun je de lijst van mogelijke palmen zeker uitbreiden.

Winterbescherming voor palmbomen

Dit brengt me bij het laatste belangrijke punt, vorstbescherming van je palmbomen. Je kunt jouw palmen beschermen tegen plotselinge temperatuursveranderingen en tijdens extreem koude nachten door een warme hoes, gloeilampen en verwarming te gebruiken.

Het belangrijkste onderdeel van de palmboom is de kern/ speer. Als de speer beschadigd raakt, heb je grote kans dat de palmboom het niet redt. Vaak sterven palmbomen dan.

Als je van plan bent een palm te planten, geef hem dan voldoende tijd om een ​​wortelstelsel te ontwikkelen. Daarom raad ik aan om hem in het voorjaar te planten, voordat het koude weer begint. Als je regelmatig bemest dan maak je ze sterker en toleranter voor plotselinge temperatuurveranderingen.
Diego Julian
Diego Julian

AuteurLaat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.


Ook in Insights

Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen
Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

Welkom in de wondere wereld van de Trachycarpus Fortunei, ook wel bekend als de Chinese waaierpalm! Ben je klaar om de reis te maken van een kleine zaailing tot een majestueuze palmboom? Ik beloof je, het wordt een avontuur vol groene pracht en een vleugje exotische schoonheid.

Lees verder

5 tips om je eigen Drakenbloedboom te verzorgen
5 tips om je eigen Drakenbloedbomen zaailingen te verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

De Drakenbloedboom is een dankbare kamerplant en heeft weinig verzorging nodig. Het is een prachtige plant voor in je woonkamer en tuin. In deze blog staan een paar tips om lang plezier te hebben van deze magische en bijzondere boom. Deze verzorging geldt voor de drakenbloedboom soorten: Dracaena Draco, Dracaena Cinnabari en de Dracaena Serrulata.

Lees verder

Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad |Himalayan Windmill palm
Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad

Door Diego Julian mei 23, 2023

Hierbij een aantal tips om zelf de zeer bijzondere Trachycarpus Martianus palm (Himalayan Windmill palm) te zaaien en te kweken. Hieronder staat in de kweek instructie beschreven hoe jij eenvoudig in een paar stappen je eigen Trachycarpus Martianus  palm kunt zaaien en kweken.

Lees verder

Niets willen missen?

Prachtige dracaena cinnabari drakenbloedboom op Sokotra. Zaden en zaailingen verkrijgbaar op www.drakenbloedboom.com

Blijf op de hoogte van nieuwkomers, aanbiedingen en nieuws