De geheimen van de fascinerende Baobab boom (adansonia digitata).

De geheimen van de fascinerende Baobab boom (adansonia digitata).

Door Diego Julian april 16, 2023

Hey hey, ben je bekend met de Adansonia Digitata, beter bekend als de baobab boom? Als je niet bekend bent met deze prachtige boom, dan ben je hier aan het juiste adres! Laat me je meenemen op een reis door enkele van de fascinerende feiten over deze majestueuze boom die alleen maar groeit in Afrika, Australië en het Midden-Oosten.

Ten eerste, wist je dat de baobab boom soms wel 2.000 jaar oud kan worden? Ja, je leest het goed, tweeduizend jaar oud! Dit betekent dat sommige baobabs al stonden toen de piramides van Egypte werden gebouwd en dat ze nog steeds in volle glorie staan ​​te pronken.

Maar dat is nog niet alles. De baobab is ook een meester in het opslaan van water. Wanneer het regent, zuigt de baobab boom het water op en slaat het op in zijn enorme stam, die tot wel 9 meter breed kan zijn. Dit is een nuttige eigenschap in droge gebieden waar water schaars is.

En weet je wat nog meer indrukwekkend is aan de baobab boom? Zijn vruchten! De vruchten van de baobab zijn niet alleen groot en rond, maar ze zijn ook buitengewoon voedzaam. Ze zijn rijk aan vitamine C, calcium, ijzer en antioxidanten. Geen wonder dat de baobab vrucht al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde.

Maar de baobab boom is niet alleen nuttig voor de mens. Veel dieren maken gebruik van deze boom voor voedsel en onderdak. De bladeren van de baobab worden gegeten door olifanten, giraffen en neushoorns, terwijl de vruchten worden gegeten door apen en vogels. In sommige delen van Afrika worden de holtes in de stam van de baobab zelfs gebruikt als schuilplaats voor dieren zoals hyena's en leeuwen.

Maar we zijn nog niet klaar met het opsommen van de vele interessante feiten over de baobab boom. Wist je bijvoorbeeld dat sommige baobab bomen worden gebruikt als traditionele ontmoetingsplaatsen? In sommige Afrikaanse culturen worden baobabs beschouwd als heilige bomen en worden ze gebruikt als locaties voor bijeenkomsten, ceremonies en rechtszaken.

Een ander opmerkelijk feit over de baobab is dat sommige delen van de boom worden gebruikt voor de productie van textiel. De vezels van de bast van de boom worden gebruikt om touwen en stoffen te maken, terwijl de zaden van de baobab worden gebruikt om olie te produceren die in cosmetische producten wordt gebruikt.

De coole namen van de Baobap

Wist je dat de adansonia digitata ook een aantal coole namen heeft? Ten eerste hebben de Baobabs de bijnaam "upside-down tree", omdat het lijkt alsof ze met hun wortels omhoog groeien! Dit komt doordat de bomen in de droge seizoenen hun bladeren laten vallen om water te besparen en hun enorme stammen lijken op omgekeerde wortels.

Een andere bijnaam voor de Baobab boom is "boom van het leven". Dit komt omdat de boom in staat is om enorme hoeveelheden water op te slaan in zijn stam, wat essentieel is tijdens periodes van droogte. En niet alleen dat, de boom biedt ook voedsel, vezels, olie en medicijnen voor de lokale gemeenschappen in Afrika.

Tot slot is hij ook bekend als "de apenbroodboom", omdat de vruchten van de boom vaak door apen worden gegeten. En in Madagaskar, waar de Baobabs ook voorkomen, worden ze ook wel "renala" genoemd, wat "moeder van het bos" betekent.

Kortom, de baobab boom is een van de meest fascinerende en nuttige bomen ter wereld. Het is een belangrijk onderdeel van de ecosystemen waarin het groeit en het heeft een diepgaande culturele betekenis voor de mensen die eromheen leven. Dus de volgende keer dat je een baobab boom ziet, kijk er dan goed naar en besef hoe magisch en veelzijdig de Baobab boom is.
Diego Julian
Diego Julian

AuteurLaat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.


Ook in Insights

Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen
Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

Welkom in de wondere wereld van de Trachycarpus Fortunei, ook wel bekend als de Chinese waaierpalm! Ben je klaar om de reis te maken van een kleine zaailing tot een majestueuze palmboom? Ik beloof je, het wordt een avontuur vol groene pracht en een vleugje exotische schoonheid.

Lees verder

5 tips om je eigen Drakenbloedboom te verzorgen
5 tips om je eigen Drakenbloedbomen zaailingen te verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

De Drakenbloedboom is een dankbare kamerplant en heeft weinig verzorging nodig. Het is een prachtige plant voor in je woonkamer en tuin. In deze blog staan een paar tips om lang plezier te hebben van deze magische en bijzondere boom. Deze verzorging geldt voor de drakenbloedboom soorten: Dracaena Draco, Dracaena Cinnabari en de Dracaena Serrulata.

Lees verder

Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad |Himalayan Windmill palm
Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad

Door Diego Julian mei 23, 2023

Hierbij een aantal tips om zelf de zeer bijzondere Trachycarpus Martianus palm (Himalayan Windmill palm) te zaaien en te kweken. Hieronder staat in de kweek instructie beschreven hoe jij eenvoudig in een paar stappen je eigen Trachycarpus Martianus  palm kunt zaaien en kweken.

Lees verder

Niets willen missen?

Prachtige dracaena cinnabari drakenbloedboom op Sokotra. Zaden en zaailingen verkrijgbaar op www.drakenbloedboom.com

Blijf op de hoogte van nieuwkomers, aanbiedingen en nieuws