6 tips om je eigen drakenbloedboom te zaaien en te kweken

Drakenbloedboom kweken...6 tips om je eigen drakenbloedboom te zaaien en te kweken

Door Diego Julian september 12, 2020

Drakenbloedboom kweken

Wat is er nou leuker dan zelf aan de slag te gaan om zelf iets uit niets op te kweken. In dit geval kun je je eigen magische drakenbloedboom (dracaena draco) kweken uit vers zaad. Het is snel een eenvoudig te doen. je hebt er zelfs geen groene vingers voor nodig als je de onderstaande simpele stappen uitvoert. Bovendien laat ik je zien welke materialen je het beste kunt gebruiken om tot een succes te komen. Er zijn complete drakenbloedboom kweeksets beschikbaar die je zo kunt kopen en waar je mee in 1 x kunt beginnen. Daar zitten de zaden, substraat, kweekbakje en zelfs een drakenbloedboom plantje in zodat je kunt zien wat het resultaat gaat worden. 

In tegenstelling tot bepaalde tropische planten kiemt de drakenbloedboom best snel. Als je alle omstandigheden top geregeld hebt dan kan het zelfs zijn dat je binnen 1 tot 2 weken de eerste zaden ziet ontkiemen. In de regel gebeurt het vaker rond de 3 tot 4 weken, omdat we het in een "kunstmatig" gecreerd microklimaatje aan het doen zijn. Hoe dan ook, 4 weken is relatief snel vergeleken met sommige palmsoort zaden die tot wel 6 maanden nodig hebben .

 

Wat heb je nodig?

Zaaien:

  • Om de zaadjes sneller te laten kiemen is het goed om ze 1 dag in lauw water laten weken.
  • Meng de cocos grond of puimsteen korrels met perliet en doe dit in het afsluitbare bakje (licht doorlatend). Maak vervolgens de grond een beetje vochtig met een gietertje. De grond mag niet doorweekt zijn, anders loop je kans dat de zaadjes gaan rotten.
  • Maak met je vingers een klein kuiltje van ca 1 cm diep en plaats het zaadje erin.
  • Bedek het zaadje met grond en druk het lichtjes aan.
  • Plaats elk zaadje een paar centimeter uit elkaar, zodat de wortels ruimte genoeg krijgen om te groeien.
  • Sluit het bakje af en plaats het op een warme plek (rond de 25 graden Celsius). Ideaal is een kweekkas met verwarming.
  • Haal om de paar dagen de deksel van het bakje zodat de grond kan luchten. Gedurende de hele kiemperiode moet de grond wel vochtig blijven.

Als je deze stappen volgt kun je binnen een maand de eerste zaden zien kiemen. Op het moment dat de zaailing tegen de deksel aangroeit wordt het tijd om de zaailing te verpotten in een groter potje (voor verdere verzorging kijk bij; Drakenbloedboom verzorging).

De zaailing gematigd maar geregeld water geven en hem op een warme en lichte plaats zetten. Bijvoorbeeld op de vensterbank. De Drakenbloedboom houdt van veel licht en warmte…maar niet van natte ‘voeten’.  Volg deze stappen en je hebt een dankbare en magische boom voor de rest van je leven. Bovendien draag jij mede bij aan het behoud en de bescherming van deze met uitsterven bedreigde boom ;-)

Dit time lapse filmpje heb ik een aantal jaar geleden gemaakt, waarin je goed kunt zien hoe een dracaena draco zaadje ontkiemt en mooi uitgroeit tot een kleine drakenbloedboom zaailing. Een drakenbloedboom kweken is erg makkelijk en leuk om te doen. Je haalt zo ook een stukje magie in je eigen huis

 

#drakenbloedboom kweken
Diego Julian
Diego Julian

AuteurLaat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.


Ook in Insights

Zaaien, kweken en verzorgen van de Butia Capitata (Pindo Palm of Jelly Palm) | www.drakenbloedboom.com
Hoe kun je de Butia Capitata (Pindo palm) zaaien, kweken en verzorgen

Door Diego Julian augustus 10, 2021

Lees verder

Hoe zaai, kweek en verzorg je de bottle palm - hyophorbe lagenicaulis | www.drakenbloedboom.com
Hoe zaai, kweek en verzorg je de bottle palm - hyophorbe lagenicaulis

Door Diego Julian augustus 06, 2021

De Bottle Palm tree, ook bekend als Hyophorbe lagenicaulis (hy-oh-FOR-beh lahg-en-ih-KAW-lis) is de moeite waard om aan je tuin toe te voegen, niet alleen vanwege het uiterlijk.

Lees verder

Hoe zaai en kweek je de Cyrtostachys Renda - Lipstick Palm uit zaad?
Hoe zaai en kweek je de Cyrtostachys Renda - Lipstick Palm uit zaad?

Door Diego Julian augustus 06, 2021

Het vinden van een goede groenblijvende palm kan soms een hele klus zijn. Cyrtostachys renda (lipstick palm) is echter een zeer aantrekkelijke optie voor diegenen die een kleine tot middelgrote struikachtige palm willen hebben.

Lees verder

Niets willen missen?

Prachtige dracaena cinnabari drakenbloedboom op Sokotra. Zaden en zaailingen verkrijgbaar op www.drakenbloedboom.com

Blijf op de hoogte van nieuwkomers, aanbiedingen en nieuws