5 tips om je eigen Drakenbloedboom te verzorgen

5 tips om je eigen Drakenbloedboom te verzorgen

september 12, 2020

De Drakenbloedboom is een dankbare kamerplant en heeft weinig verzorging nodig. Het is een prachtige plant voor in je woonkamer en tuin. In deze blog staan een paar tips om lang plezier te hebben van deze magische en bijzondere boom.

Water
In de woestijn heeft de drakenbloedboom een ingenieus overlevingsmechanisme, door gebruik te maken van nevel om water te krijgen en verdamping te voorkomen door het bladerdek. In ons klimaat kan je hem het best geregeld water geven. Om te voorkomen dat de wortels gaan rotten, is het raadzaam om op te letten dat hij geen natte voeten krijgt.

Drainage
Mede om te voorkomen dat de wortels te veel water krijgen is een goede drainage van belang. Ik maak gebruik van goede potgrond, cocos vezel gemengd met perliet korrels. Een goede verhouding ligt op 60% potgrond, 20% cocos grond en 20% perliet korrels. 

Ompotten
Zodra je merkt dat de wortels van de drakenbloedboom boom uit de pot begint te drukken is het tijd om te boom om te potten naar een grotere pot. Wil je een goede en stevige stam ontwikkeling is het beter om niet een al te grote pot te nemen. Ervaring leert dat de boom bij een te grote pot te snel de lucht in schiet en een te smalle stam krijgt. Plaats wederom een nieuw mengsel van cocos grond en perliet tezamen in de nieuwe pot en druk het aan. Geef de boom daarna voldoende water.

Licht en warmte
Voor een goede groei heeft de drakenbloedboom veel licht en voldoende warmte nodig. Zet de boom daarom ook op een lichte en warme plek in je woonkamer – het liefst in de buurt van een raam en verwarming. Indien mogelijk kan je hem in de lente in je tuin plaatsen. Let er dan wel op dat hij niet meteen in contact komt met het zonlicht. Laat de drakenbloedboom geleidelijk aan wennen door hem een paar uur in de ochtend zon te plaatsen en dat elke dag te verlengen. Zet je boom weer binnen zodra in het najaar weer gaat vriezen.

Voeding
Om de ontwikkeling van de drakenbloedboom te bevorderen kan je hem extra voeding geven. Zelf ben ik voorstander van osmocote korrels die – door de speciale coating – alleen voeding afgeven als de korrels nat en warm zijn. Met andere meststoffen loop je het risico dat de wortels verbranden door een te hoge concentratie aan meststoffen tegelijk. Op deze wijze heeft je boom voldoende voeding op de juiste momenten en heb je er langer plezier van.

Volg deze stappen en je hebt een dankbare mysterieuze boom voor de rest van je leven. Bovendien draag jij mede bij aan het behoud en de bescherming van deze met uitsterven bedreigde boom ;-) 

Drakenbloedbomen bestellen? 
Wil je zelf een magische drakenbloedboom in je woonkamer, dan kun je via de shop makkelijk de boompjes bestellen.Laat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.


Ook in Insights

Drakenbloedboom | Drakenbloedboom hars
Drakenbloed hars - resin - kleurstof

september 15, 2020

Drakenbloed is een felrode hars die wordt verkregen uit diverse  "drakenbloedbomen": Croton, Dracaena, Daemonorops, Calamus rotang en Pterocarpus. De rode hars werd in de oudheid gebruikt als medicijn,

Lees verder

De drakenbloedboom en mijn passie
De drakenbloedboom en mijn passie

september 12, 2020

De drakenbloedboomboom werd in de oudheid al met magie en alchemie geassocieerd, doordat de boom als enige ter wereld rode hars heeft in plaats van witte. Deze hars wordt Drakenbloed genoemd en bezit ''magische'' eigenschappen.

Lees verder

Wist je dat over de Drakenbloedboom?
Wist je dat over de Drakenbloedboom?

september 12, 2020

De Drakenbloedboom is een soort die met uitsterven bedreigd wordt. In de oudheid betekende de rode hars (drakenbloed) 'rijkdom'. in Egypte was het drakenbloed begeerd als verfstof voor weefsels, wol, aardewerk, inkt, cosmetica.

Lees verder

Blijf op de hoogte van aanbiedingen en insights