Dracaena Tamaranae (Drakenbloedboom van Gran Canaria)

De Drakenbloedboom van Gran Canaria (Dracaena Tamaranae) is een soort die groeit in het middengebergte in het zuidwestelijke quadrant van het eiland Gran Canaria: van de rotswanden van Amurga in de kloof van Fataga tot de hoogt van Junquillo in de kloof van La Aldea. In de zestiger jaren van de 20e eeuw hadden groepjes bergbeklimmers een paar wilde individuen van de Drakenbloedboom gelokaliseerd in de kloven van het zuiden van het eiland. Die vondsten werden ter kennis gebracht aan Gunther Kunkel, de Duitse natuurwetenschapper en botanicus, die de vindingen publiceerde in 1972 en 1973. In de beschrijvingen van Kunkel, zowel als in andere bijdragen over locaties en het in kaart brengen daarvan wordt gerefereerd aan de soort als de Macaronesische Draco of de Drago van Gran Canaria.

Hij komt uitsluitend voor op onherbergzame berghellingen en kloven en wordt beschreven als karakteristiek voor vegetaties die gedijen in een thermo-verharde/uitgedroogde omgeving in tropische/subtropische gebieden.

De Drakenbloedboom is relatief “droogte minnend” : dat wil zeggen: ze doen het goed in zones met 200 tot 500 mm. neerslag per jaar. Maar… het laatst levende, wilde exemplaar dat op de steile noordelijke hellingen groeide, heeft jammer genoeg de droogtes niet overleefd en is in 2009 uiteindelijk doodgegaan. De soort wordt nu nog alleen in gecultiveerde omstandigheden gezien.

Bedreigd met uitsterven
Helaas wordt de Drakenbloedboom met uitsterven bedreigd. De meesten zijn daardoor niet meer beschikbaar. Maar de Dracaena Draco nog wel. Door mijn passie voor de Drakenbloedboom ben ik ze zelf gaan kweken en draag ik zo ook mijn steentje bij om ze te beschermen. Zoek jij een bijzondere, magische en unieke boom/ plant (a piece of art) voor in je huiskamer? Dan kun jij er bij mij eenvoudig een bestellen via de shop.