Dracaena Serrulata (Drakenbloedboom van Saba)

De Dracaena Serrulata soort (oftewel de Drakenbloedboom van Saba) wordt beschreven door Joh Gilbert Baker in 1894. Deze Britse plantkundige besteedde een groot deel van zijn leven aan het in kaart brengen en te boekstellen van verschillende groepen vegetaties waaronder bromelia’s, amarylissen en vele anderen. Hij beschrijft maar liefst 68 soorten en ondersoorten Drakenbloedbomen.

Baker schrijft over de Serrulata: “ Drakenbloedbomen zijn zowel de bron geweest van legenden uit de verre oudheid als voor de exploitatie van de harsachtige sappen, die bekend staan als drakenbloed. Dit is een zéér waardevolle stof die gebruikt is ( en wordt) voor uiteenlopende toepassingen: van balsemvloeistof tot houtverduurzaming , o.a. bij hout, dat gebruikt werd voor het bouwen van Stradivarius violen.

De Canarisch Draco maakt over de hele wereld indruk in tuinen met een mediterraan klimaat. Met zijn paraplu vormige kroon van zo’n 9 meter doorsnee en z’n op worsten lijkende takken trotseert hij de zwaartekracht door in onmogelijke hoeken en hellingen met zijn zware ledematen te groeien. De vergelijkbare “Arabische Serrulata” treft men nauwelijks in gecultiveerde omstandigheden aan, maar is evenzo waardevol. Het verschil ligt in het smalle, stijve, zeegroene blad en de langzamere groei.”

Bedreigd met uitsterven
Helaas wordt de Drakenbloedboom met uitsterven bedreigd. De meesten zijn daardoor niet meer beschikbaar. Maar de Dracaena Draco nog wel. Door mijn passie voor de Drakenbloedboom ben ik ze zelf gaan kweken en draag ik zo ook mijn steentje bij om ze te beschermen. Zoek jij een bijzondere, magische en unieke boom/ plant (a piece of art) voor in je huiskamer? Dan kun jij er bij mij eenvoudig een bestellen via de shop.