Dracaena Draco (Drakenbloedboom van Tenerife)

De Canarische Draco maakt over de hele wereld indruk in tuinen met een mediterraan klimaat. Met zijn paraplu vormige kroon van zo’n 9 meter doorsnee en z’n op worsten lijkende takken trotseert hij de zwaartekracht door in onmogelijke hoeken en hellingen met zijn zware ledematen te groeien. De drakenbloedboom is het boegbeeld van Tenerife en een belangrijke trekpleister voor veel toersime. naar het eiland. Mocht je meer willen weten over Tenerife, dan kun je het boek van Guy Devos als naslagwerk lezen met heel veel bruikbare informatie over alles en nog wat op Tenerife

Pieter van de Borcht maakte aan het einde van de 16e eeuw een nauwkeurig gedetailleerde aquarel van de Draco. De Dracaena Draco waarvan de meest bekende op Tenerife staat - behoorde tot de planten/bomen soorten, die de meeste belangstelling wekten bij ontdekkingsreizigers, geschiedschrijvers, reizigers en natuurwetenschappers, tezamen met de Canarische pijnboom, de Garoé ( de heilige boom en icoon van El Hiero) en de Orchilla ( korstmos waaruit rode kleurstof gewonnen werd).

Hoewel er afbeeldingen bestaan van de Drakenbloedboom (zoals die van Martin Schongauer uit 1475) van vóór de tijd van v.d. Borcht, wordt deze van Pieter van de Borcht beschouwd als de eerste nauwkeurige botanische beschrijving van de Drago Macaronesico. Ook Alexander von Humboldt (1769-1859) was gefascineerd door het eiland Tenerife en de drakenbloedboom. Lees er hier meer over.

Bedreigd met uitsterven
Helaas wordt de Drakenbloedboom met uitsterven bedreigd. De meesten zijn daardoor niet meer beschikbaar. Maar de Dracaena Draco nog wel. Door mijn passie voor de Drakenbloedboom ben ik ze zelf gaan kweken en draag ik zo ook mijn steentje bij om ze te beschermen. Zoek jij een bijzondere, magische en unieke boom/ plant (a piece of art) voor in je huiskamer? Dan kun jij er bij mij eenvoudig een bestellen via de shop.