Puimsteen, bims, bimskies, pumice als substraat voor planten

Puimsteen korrels ook wel bims en haar vulkanische vitaliteit

Door Diego Julian november 13, 2020

Vulkanische vitaliteit van puimsteen

Diep onder de grond, in het vurige hart van een vulkaan, vermengt water zich met gesmolten gesteente. Door de drukopbouw vindt er uiteindelijk een gewelddadige, spectaculaire ontlading plaats. Het opgesloten water in de stroperige, oververhitte rots flitst in stoom en blaast het magma in een schuimige steen die afkoelt en verhardt. Uiteindelijk valt het als puimsteen op de aarde. Het is een geschuimde glassteen die hard maar brokkelig is. De perfecte combinatie van eigenschappen die puimsteenpoeders en aggregaten ongelooflijk nuttig maken voor een verscheidenheid toepassingen.

De waarde van puimsteen voor infrastructuur en industrie gaat minstens 2000 jaar terug. Romeinse ingenieurs wisten dat door het toevoegen van fijnkorrelig puimsteen, of "puzzolaan" aan hun gehydrateerde kalkcement, het resultaat een sterk, duurzaam beton was. Zo'n twee millennia later staat een groot deel van hun rijk van beton - wegen, aquaducten, tempels, stadions, pieren - nog steeds uitdagend tegenover de tand des tijds. Tegenwoordig wordt puimsteenpoeder nog steeds gebruikt om de sterkte en duurzaamheid van beton te versterken, maar het wordt ook veel gebruikt in een verscheidenheid aan industriële processen, product toepassingen.

Puimsteen, pumice, bims, bimskies is een chemisch inert poreus vulkanisch mineraal dat is ontstaan ​​door vulkaanuitbarstingen. Het is volledig natuurlijk en wordt ook gebruikt in hydrocultuurgebruik, bouw, geothermische projecten, groendaken, filtering, absorberende en land- / tuinbouw.

Veel sier- en groentetelers zijn de afgelopen jaren overgestapt op het gebruik van puimsteen. "De combinatie van milieuvriendelijk telen, de betaalbare prijs en de algehele teeltprestaties van dit product is wat hen vaak doet besluiten om over te schakelen op het gebruik van puimsteen".

Puimsteen als substraat en meer

Puimsteen kan zowel als substraat als "ingrediënt" in een grondmengsel voor planten worden gebruikt. In de landbouw en vooral in de hydrocultuur kan puimsteen als hoofdsubstraat worden gebruikt. Het gebruik van puimsteen als substraat kent veel voordelen. Het is van nature sterk en licht van gewicht. Het absorbeert en geeft vocht heel goed af. Dus als de plant te veel water geeft, zal de puimsteen het water opnemen en in tijden dat de plant water nodig heeft kan hij het er gemakkelijk uit halen.

Daarnaast is puimsteen volledig natuurlijk en milieuvriendelijk omdat het op natuurlijke wijze wordt gewonnen en het geen product is dat door een proces wordt geproduceerd. Het kan onmiddellijk worden gebruikt. Nou ja, bijna onmiddellijk. Het enige 'negatieve' aspect van puimsteen is het feit dat het moet worden schoongemaakt voordat het wordt gebruikt. Dit kan echter gemakkelijk worden gedaan door ze in het water te laten weken. moet ook gebeuren bij hergebruik. Dat maakt ze ook een duurzaam product. 

 

Puimsteen korrels zijn ook schoon te verkrijgen die perfect geschikt zijn om direct als substraat toe te passen bij het zaaien of kweken van je tropische planten. Je kunt bij mij schone puimsteen korrels verkrijgen die uit het vulkanisch gebied de Eifel komt uit Duitsland. Deze is gezuiverd en direct inzetbaar als substraat. Ook is het mogelijk om deze korrels te vermengen met cocos vezels of een zanderige aarde.

 
Diego Julian
Diego Julian

AuteurLaat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.


Ook in Insights

Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen
Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

Welkom in de wondere wereld van de Trachycarpus Fortunei, ook wel bekend als de Chinese waaierpalm! Ben je klaar om de reis te maken van een kleine zaailing tot een majestueuze palmboom? Ik beloof je, het wordt een avontuur vol groene pracht en een vleugje exotische schoonheid.

Lees verder

5 tips om je eigen Drakenbloedboom te verzorgen
5 tips om je eigen Drakenbloedbomen zaailingen te verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

De Drakenbloedboom is een dankbare kamerplant en heeft weinig verzorging nodig. Het is een prachtige plant voor in je woonkamer en tuin. In deze blog staan een paar tips om lang plezier te hebben van deze magische en bijzondere boom. Deze verzorging geldt voor de drakenbloedboom soorten: Dracaena Draco, Dracaena Cinnabari en de Dracaena Serrulata.

Lees verder

Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad |Himalayan Windmill palm
Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad

Door Diego Julian mei 23, 2023

Hierbij een aantal tips om zelf de zeer bijzondere Trachycarpus Martianus palm (Himalayan Windmill palm) te zaaien en te kweken. Hieronder staat in de kweek instructie beschreven hoe jij eenvoudig in een paar stappen je eigen Trachycarpus Martianus  palm kunt zaaien en kweken.

Lees verder

Niets willen missen?

Prachtige dracaena cinnabari drakenbloedboom op Sokotra. Zaden en zaailingen verkrijgbaar op www.drakenbloedboom.com

Blijf op de hoogte van nieuwkomers, aanbiedingen en nieuws