Puimsteen, bims, bimskies, pumice als substraat voor planten

Puimsteen korrels ook wel bims en haar vulkanische vitaliteit

Door Diego Julian november 13, 2020

Vulkanische vitaliteit van puimsteen

Diep onder de grond, in het vurige hart van een vulkaan, vermengt water zich met gesmolten gesteente. Door de drukopbouw vindt er uiteindelijk een gewelddadige, spectaculaire ontlading plaats. Het opgesloten water in de stroperige, oververhitte rots flitst in stoom en blaast het magma in een schuimige steen die afkoelt en verhardt. Uiteindelijk valt het als puimsteen op de aarde. Het is een geschuimde glassteen die hard maar brokkelig is. De perfecte combinatie van eigenschappen die puimsteenpoeders en aggregaten ongelooflijk nuttig maken voor een verscheidenheid toepassingen.

De waarde van puimsteen voor infrastructuur en industrie gaat minstens 2000 jaar terug. Romeinse ingenieurs wisten dat door het toevoegen van fijnkorrelig puimsteen, of "puzzolaan" aan hun gehydrateerde kalkcement, het resultaat een sterk, duurzaam beton was. Zo'n twee millennia later staat een groot deel van hun rijk van beton - wegen, aquaducten, tempels, stadions, pieren - nog steeds uitdagend tegenover de tand des tijds. Tegenwoordig wordt puimsteenpoeder nog steeds gebruikt om de sterkte en duurzaamheid van beton te versterken, maar het wordt ook veel gebruikt in een verscheidenheid aan industriële processen, product toepassingen.

Puimsteen, pumice, bims, bimskies is een chemisch inert poreus vulkanisch mineraal dat is ontstaan ​​door vulkaanuitbarstingen. Het is volledig natuurlijk en wordt ook gebruikt in hydrocultuurgebruik, bouw, geothermische projecten, groendaken, filtering, absorberende en land- / tuinbouw.

Veel sier- en groentetelers zijn de afgelopen jaren overgestapt op het gebruik van puimsteen. "De combinatie van milieuvriendelijk telen, de betaalbare prijs en de algehele teeltprestaties van dit product is wat hen vaak doet besluiten om over te schakelen op het gebruik van puimsteen".

Puimsteen als substraat en meer

Puimsteen kan zowel als substraat als "ingrediënt" in een grondmengsel voor planten worden gebruikt. In de landbouw en vooral in de hydrocultuur kan puimsteen als hoofdsubstraat worden gebruikt. Het gebruik van puimsteen als substraat kent veel voordelen. Het is van nature sterk en licht van gewicht. Het absorbeert en geeft vocht heel goed af. Dus als de plant te veel water geeft, zal de puimsteen het water opnemen en in tijden dat de plant water nodig heeft kan hij het er gemakkelijk uit halen.

Daarnaast is puimsteen volledig natuurlijk en milieuvriendelijk omdat het op natuurlijke wijze wordt gewonnen en het geen product is dat door een proces wordt geproduceerd. Het kan onmiddellijk worden gebruikt. Nou ja, bijna onmiddellijk. Het enige 'negatieve' aspect van puimsteen is het feit dat het moet worden schoongemaakt voordat het wordt gebruikt. Dit kan echter gemakkelijk worden gedaan door ze in het water te laten weken. moet ook gebeuren bij hergebruik. Dat maakt ze ook een duurzaam product. 

 

Puimsteen korrels zijn ook schoon te verkrijgen die perfect geschikt zijn om direct als substraat toe te passen bij het zaaien of kweken van je tropische planten. Je kunt bij mij schone puimsteen korrels verkrijgen die uit het vulkanisch gebied de Eifel komt uit Duitsland. Deze is gezuiverd en direct inzetbaar als substraat. Ook is het mogelijk om deze korrels te vermengen met cocos vezels of een zanderige aarde.

 
Diego Julian
Diego Julian

AuteurLaat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.


Ook in Insights

De legendarische tweeling Drakenbloedboom, twee stammen en één gemeenschappelijke  kroon
De legendarische tweeling Drakenbloedboom, twee stammen en één gemeenschappelijke kroon

Door Diego Julian mei 15, 2021

De legendarische tweeling Drakenbloedboom (dracaena draco). Twee stammen en één gemeenschappelijke kroon vormen deze prachtige drakenbloedboom op La Palma.

Lees verder

el-drago-milenario-de-icod-de-los-vinos-1250--x-500
De Drago van Icod, het bekendste en meest bezochte bosbeest

Door Diego Julian mei 14, 2021

De Drago de Icod, ook wel bekend als de Drago Milenario, hoe oud is hij eigenlijk écht? Welke aandacht krijgt zo'n botanisch juweeltje? Leeft hij überhaupt nog?

Lees verder

ontkieming van de kokosnoot. www.drakenbloedboom.com
Tips om palm zaden te ontkiemen

Door Diego Julian mei 02, 2021

Palmen zijn uniek onder de houtige sierplanten omdat, op enkele uitzonderingen na, palmsoorten alleen vermeerderd kunnen worden uit zaad. Palmen zijn ook "berucht" door de langzame en ongelijkmatige zaadontkieming.

Lees verder

Niets willen missen?

Prachtige dracaena cinnabari drakenbloedboom op Sokotra. Zaden en zaailingen verkrijgbaar op www.drakenbloedboom.com

Blijf op de hoogte van nieuwkomers, aanbiedingen en nieuws