Kokos vezels | Drakenbloedboom.com

Kokosvezels en haar super powers

Door Diego Julian november 12, 2020

Super powers van Kokosvezels

De buitenbast van een kokosnoot (oftewel kokosvezel / neem coir) is super bruikbaar en nuttig. Het verbeter zowel de water als de luchthuishouding.

Het kenmerk van een gezond en goede bodem is dat het zowel snel overtollig water afvoert als voldoende water kan opslaan voor de droge perioden. Daarnaast is een uitstekende bodemventilatie van wezenlijk belang. De perfecte bodemventilatie ontstaat juist door de veerkrachtige structuur van de kokosvezels. Bovendien neemt het organische gehalte van een bodem neemt toe, doordat kokosvezel volledig organisch is.

 

Een paar super powers van Kokosvezels op een rijtje

 • De losse structuur stimuleert de wortelontwikkeling en bevordert een snelle groei.
 • Het voorkomt mos groei tijdens de koude en vochtige wintermaanden.
 • Kokosvezel breekt langzamer af dan ander organisch materiaal.
 • Je kunt het ongeveer 5 jaar gebruiken.
 • Doordat je de minerale resten kunt uitspoelen, kunt je het in tegenstelling tot andere potgrond meerdere malen hergebruiken

Typische kenmerken van kokosvezel

 • Het is vrij van schadelijke bacteriën en schimmels.
 • Te gebruiken als substraat of bodemverbeteraar.
 • Hoge verluchting, zelfs wanneer het nat is.
 • Kan 9 maal zijn eigen volume aan water en voedingsstoffen absorberen zonder volledig doordrenkt te zijn.
 • Te veel water wordt snel afgevoerd.
 • Het water wordt snel geabsorbeerd als het droog staat en het wordt mooi verdeeld.
 • Kokosvezel krimpt niet bij uitdroging.
 • Is heel geschikt voor hydrocultuur.
 • Heeft een neutrale zuurtegraad

Vergelijking met perliet en puimsteen.

 • Puimsteen en perliet zorgen tevens voor een luchtige bodem. Perliet brengt niets essentieel toe aan de bodem. Dit doen puimsteen en kokosvezels wel. Deze hebben een gunstige invloed op de chemische en biologische bodemvruchtbaarheid.
 • Kokosvezels verhogen sterk het organisch gehalte in de bodem. Perliet is helemaal niet organisch.
 • Puimsteen korrels (oftewel Bims of Bimskies) is een goede grondsoort en is een natuurlijk vulkanisch gesteente. De 1 - 4 mm puimsteen korrels zijn uitstekend geschikt als aanvulling in potgronden en substraten zoals kokosvezels

Je kunt natuurlijk zeggen ik koop kokosnoten in de winkel en haal de vezels ervan af om te gebruiken. Maar dan sla je een belangrijke stap over...zo uit de natuur is de kokosvezel niet bruikbaar wegens het zeer hoge zoutgehalte. Dit zout moet er allemaal vakkundig uit verwijderd worden. Bij de meeste kokosvezel blokken is dit netjes gedaan. Maar, let er wel op bij de aanschaf van je kokosvezels.

Uiteraard kun je diverse substraten gebruiken om je palm zaden of andere tropische zaden in te laten kiemen. Denk bijvoorbeeld aan puimsteen korrels, perliet korrels gemengd met potgrond of spaghnum (wat een soort schoon mos is).

Ook kun je deze substraten goed gebruiken om je zaailingen en planten verder in te laten groeien. Zolang je maar rekening houdt met goede drainage, een goede PH balans en genoeg voeding voor je plant als hij groter wordt. Het is vaak ook een kwestie van testen. Bepaalde palmzaden en bulba's doen het goed in spaghnum en de drakenbloedboom zaden kiemen zeer goed in een mengsel van kokosvezels met perliet en/ of puimsteen korrels.

Dit bottle palm zaadje heb ik bijvoorbeeld in Spaghnum laten kiemen en met een time lapse filmpje vastgelegd.

Mocht je wat zaden bestellen in de shop krijg je er ook een gratis kweek instructie bij die je stap voor stap uitlegt hoe je bepaalde zaden het beste kunt laten kiemen
Diego Julian
Diego Julian

AuteurLaat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.


Ook in Insights

Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen
Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

Welkom in de wondere wereld van de Trachycarpus Fortunei, ook wel bekend als de Chinese waaierpalm! Ben je klaar om de reis te maken van een kleine zaailing tot een majestueuze palmboom? Ik beloof je, het wordt een avontuur vol groene pracht en een vleugje exotische schoonheid.

Lees verder

5 tips om je eigen Drakenbloedboom te verzorgen
5 tips om je eigen Drakenbloedbomen zaailingen te verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

De Drakenbloedboom is een dankbare kamerplant en heeft weinig verzorging nodig. Het is een prachtige plant voor in je woonkamer en tuin. In deze blog staan een paar tips om lang plezier te hebben van deze magische en bijzondere boom. Deze verzorging geldt voor de drakenbloedboom soorten: Dracaena Draco, Dracaena Cinnabari en de Dracaena Serrulata.

Lees verder

Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad |Himalayan Windmill palm
Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad

Door Diego Julian mei 23, 2023

Hierbij een aantal tips om zelf de zeer bijzondere Trachycarpus Martianus palm (Himalayan Windmill palm) te zaaien en te kweken. Hieronder staat in de kweek instructie beschreven hoe jij eenvoudig in een paar stappen je eigen Trachycarpus Martianus  palm kunt zaaien en kweken.

Lees verder

Niets willen missen?

Prachtige dracaena cinnabari drakenbloedboom op Sokotra. Zaden en zaailingen verkrijgbaar op www.drakenbloedboom.com

Blijf op de hoogte van nieuwkomers, aanbiedingen en nieuws