Hoe zaai, kweek en verzorg je de bottle palm - hyophorbe lagenicaulis | www.drakenbloedboom.com

Hoe zaai, kweek en verzorg je de bottle palm - hyophorbe lagenicaulis

Door Diego Julian augustus 06, 2021

De Bottle Palm tree, ook bekend als Hyophorbe lagenicaulis (hy-oh-FOR-beh lahg-en-ih-KAW-lis) is de moeite waard om aan je tuin toe te voegen, niet alleen vanwege het uiterlijk.

Oorspronkelijk is de Hyophorbe lagenicaulis afkomstig van Mauritius (Mascarene-eilanden) en inheems aan Round Island (beide liggen ten oosten van Madagaskar in de Indische Oceaan). Er bestaan nog slechts tien flessenpalmen op het laatste eiland en de soort wordt geclassificeerd als ernstig bedreigd.

Gelukkig zorgt zijn populariteit ervoor dat de flessenpalm gered wordt van uitsterven.

Hyophorbe lagenicaulis kreeg de algemene naam flessenpalm (bottle palm) vanwege de unieke, vergrote basis die kenmerkend is voor oudere exemplaren. De Hyophorbe lagenicaulis wordt ook wel genoemd:

 • Bottle coco
 • Champagne palm
 • Pig nut palm
 • Short bottle palm
 • Palmier bonbonne

Verschillende landen over de hele wereld hebben ook hun eigen namen voor de flespalm Hyophorbe lagenicaulis. Vaak is het een directe vertaling van de Engelse namen.

Bottle Palm - Hyophorbe Lagenicaulis | www.drakenbloedboom.com

Visueel is deze meerjarige dwergpalm heel duidelijk aanwezig. Met een gezwollen basis die naar boven taps toeloopt in een enkele stam met trapsgewijze ringlittekens. Deze is bekroond met een smalle off-paarse of groene kroonschacht en een kleine kroon.

Het is moeilijk om over Hyophorbe lagenicaulis palm te praten zonder een ander lid van de Arecaceae-familie, spindelpalm, te noemen. De spindel palm (of te wel de hyophorbe verschaffeltii) heeft een vergelijkbaar uiterlijk en is beter bestand tegen vorst en wordt vaak gekozen als vervanging.

Hyophorbe lagenicaulis Info en verzorging

Grootte en groeisnelheid

Deze langzaam groeiende dwergpalm is als een goede wijn en wordt met de jaren aangenamer. Aanvankelijk lijkt de bruine of grijze stam iets uit te puilen. De gezwollen stam wordt langzaam langer en platter in zijn kenmerkende vorm, meestal 24 tot 30 inch in diameter.

Het zal enkele jaren duren voordat een Hyophorbe lagenicaulis zijn volledige hoogte heeft bereikt, wat meestal 3 tot 3.5 meter is. Oudere exemplaren van een eeuw of meer kunnen 4.5 meter hoog worden, hoewel dit ongebruikelijk is.

De kroon zelf is klein met een half dozijn geveerde bladeren die tot een lengte van 3 meter kunnen groeien. 140 kleinere blaadje tot wel 60 cm lang zijn verticaal in twee rijen gerangschikt.

Hyophorbe Lagenicaulis - Bottle Palm bloemen | www.drakenbloedboom.com

Hyophorbe lagenicaulis bloei en geur

Een van de meer onverwachte karakteristieken van de hyophorbe lagenicaulis palm is de bloeiwijze. De kleine, eenhuizige crème tot witte bloemen groeien naar boven op 75 cm lange stelen van waar de stam en kroonschacht elkaar ontmoeten.

Als de vrouwelijke bloemen afsterven, laten ze rond groen fruit achter met een lengte van 2.5 - 4 cm. Naarmate ze rijpen, wordt de vrucht zilverachtig blauw en vervolgens zwart. In elke vrucht zit een enkel, iets kleiner zaadje.

Licht & temperatuur voor de hyophorbe lagenicaulis

De hyophorbe lagenicaulis heeft volle zon nodig als hij eenmaal is volwassen is. Als hij jonger is, zal hij het goed doen in gefilterd licht.

Deze plant doet het niet goed bij extreme kou en is het meest geschikt voor USDA-planthardheidszones 10a tot 11. Vorst kan de groei van zaailingen stoppen en vries kou zal de palm doden.

Water geven en voeding voor de hyophorbe lagenicaulis

De de hyophorbe lagenicaulis heeft gemiddeld en regelmatig water nodig. Houd in het algemeen de kluit en de grond vochtig, maar pas op dat u niet te veel water geeft, vooral niet in pot. Af en toe korte droogteperiodes zijn niet schadelijk voor de plant, maar moeten worden vermeden.

In een rijke bodem mag tijdens het groeiseizoen tweemaal per jaar een hoogwaardige palmmeststof worden toegepast. Bij slechtere omstandigheden dient driemaal per jaar een meststof met extra micronutriënten en sporenelementen te worden gegeven.

Bodem & Verplanten van de hyophorbe lagenicaulis

De de hyophorbe lagenicaulis gedijt goed in een breed scala aan goed doorlatende tropische grondsoorten. Dit omvat vulkanische, klei- en zandgronden. Het doet het echter het beste in een diepe organische bodem. Een neutrale pH heeft de voorkeur en hoewel de plant zouttolerant is, zal hij in het binnenland beter groeien dan langs de kust.

Verzorging en onderhoud van de hyophorbe lagenicaulis

Dit is een zeer onderhoudsarme plant buiten zijn waterbehoeften, waardoor hij ideaal is voor mensen die veel onderweg zijn.

Hoe de hyophorbe lagenicaulis te vermeerderen?

Verse zaden kunnen worden vermeerderd en hebben de neiging om binnen 4 tot 6 weken te ontkiemen. Het is misschien het beste om de zaailingen in potten te starten, omdat zelfs een lichte vorst bijna altijd jonge flespalmen zal doden.

8 tips om je eigen Hyophorbe Lagenicaulis (bottle palm) te zaaien en te kweken | www.drakenbloedboom.com

8 Tips om je eigen hyophorbe lagenicaulis te zaaien en te kweken

Hieronder staat beschreven hoe jij eenvoudig in een paar stappen je eigen bottle palm kunt zaaien en kweken.

Wat heb je nodig?

 • Kokos grond of potgrond
 • Perliet / puimsteenkorrels
 • Een afsluitbare bak van ca 10 cm diep
 • hyophorbe lagenicaulis palm zaadje(s)

8 stappen

 1. Om de zaadjes sneller te laten kiemen is het goed om ze 2 dagen in lauw water laten weken. Ververs het water geregeld!
 2. Zaaitemperatuur: de hyophorbe lagenicaulis Palm kiemt prima tussen 25 en 30 graden.
 3. Meng de kokos grond/ potgrond met perliet en/of puimsteenkorrels en doe dit in het afsluitbare bakje (licht doorlatend). Maak vervolgens de grond een beetje vochtig met een gietertje. De grond mag niet doorweekt zijn, anders loop je kans dat de zaadjes gaan rotten.
 4. Maak met je vingers een klein kuiltje van ca 1 cm diep en plaats het zaadje erin.
 5. Bedek het zaadje met grond en druk het lichtjes aan.
 6. Plaats elk zaadje een paar centimeter uit elkaar, zodat de wortels ruimte genoeg krijgen om te groeien.
 7. Sluit het bakje af en plaats deze op een warme plek.
 8. Haal om de paar dagen de deksel van het bakje zodat de grond kan luchten. Gedurende de hele kiemperiode moet de grond wel vochtig blijven, maar pas op dat die niet te nat is.

De kiemduur: 2 weken tot 3 maanden. Na kieming de zaailing gematigd maar geregeld water geven en hem op een warme en lichte plaats zetten. Bijvoorbeeld op de vensterbank. Deze palm houdt van veel licht en warmte.

Hyophorbe Lagenicaulis Plagen of ziekten

Er zijn zeer weinig bedreigingen voor de Hyophorbe Lagenicaulis. Kou is misschien wel de dodelijkste vijand voor deze tropische palm. Bovendien kan te veel water geven tot een Phytophthora-schimmelinfectie leiden.

Als ze jong zijn en op hete droge locaties staan, kunnen spintmijten een probleem zijn. Bestrijding van deze spintmijten kan bijvoorbeeld met Neem Oil sprays.

Aanbevolen gebruik van de Hyophorbe Lagenicaulis

De vorm van deze Hyophorbe Lagenicaulis palm is zijn grootste aantrekkingskracht. Dus het is het mooiste om deze prachtige palm te planten in een open gebied waar het de eye catcher zal zijn. Ik raad aan om ze niet te veel in bosjes bij elkaar te zetten, omdat de mooie karakteristieke uitstraling van de palm dan minder opvalt. Enkele geweldige plantlocaties voor de Hyophorbe Lagenicaulis zijn opritten en patio's.

Als kuipplant werkt Hyophorbe Lagenicaulis goed in zowel binnen- als buitenomgevingen, zolang er maar voldoende licht is

Wil je zelf een Hyophorbe Lagenicaulis Palm kweken?

Kijk in de shop en bestel eenvoudig een paar verse Hyophorbe Lagenicaulis zaden om ze zelf in een paar stappen te kweken. Teven ontvang je er de gratis kweekinstructie bij.

Bekijk beschikbare zaden


Diego Julian
Diego Julian

AuteurLaat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.


Ook in Insights

Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen
Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

Welkom in de wondere wereld van de Trachycarpus Fortunei, ook wel bekend als de Chinese waaierpalm! Ben je klaar om de reis te maken van een kleine zaailing tot een majestueuze palmboom? Ik beloof je, het wordt een avontuur vol groene pracht en een vleugje exotische schoonheid.

Lees verder

5 tips om je eigen Drakenbloedboom te verzorgen
5 tips om je eigen Drakenbloedbomen zaailingen te verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

De Drakenbloedboom is een dankbare kamerplant en heeft weinig verzorging nodig. Het is een prachtige plant voor in je woonkamer en tuin. In deze blog staan een paar tips om lang plezier te hebben van deze magische en bijzondere boom. Deze verzorging geldt voor de drakenbloedboom soorten: Dracaena Draco, Dracaena Cinnabari en de Dracaena Serrulata.

Lees verder

Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad |Himalayan Windmill palm
Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad

Door Diego Julian mei 23, 2023

Hierbij een aantal tips om zelf de zeer bijzondere Trachycarpus Martianus palm (Himalayan Windmill palm) te zaaien en te kweken. Hieronder staat in de kweek instructie beschreven hoe jij eenvoudig in een paar stappen je eigen Trachycarpus Martianus  palm kunt zaaien en kweken.

Lees verder

Niets willen missen?

Prachtige dracaena cinnabari drakenbloedboom op Sokotra. Zaden en zaailingen verkrijgbaar op www.drakenbloedboom.com

Blijf op de hoogte van nieuwkomers, aanbiedingen en nieuws