Hoe zaai en kweek je de Cyrtostachys Renda - Lipstick Palm uit zaad?

Hoe zaai en kweek je de Cyrtostachys Renda - Lipstick Palm uit zaad?

Door Diego Julian augustus 06, 2021

Het vinden van een goede groenblijvende palm kan soms een hele klus zijn. Cyrtostachys renda (sir-toh-STAY-kiss REN-duh) is echter een zeer aantrekkelijke optie voor diegenen die een kleine tot middelgrote struikachtige palm willen hebben.

Dit lid van de Arecaceae-familie wordt soms ook wel de Cyrtostachys lakka genoemd en is misschien het best bekend onder de algemene naam Lipstick palm.

Botanische naam

Cyrtostachys renda

Naam

Lipstick palm, red sealing wax palm, rajah wax palm

Planttype:

Boom, cycad

volwassen maat

7.5 tot 10.5 meter

Licht

Vol / half schaduw

Grondsoort

Leemachtig, vochtig maar goed doorlatend

Bodem pH

Zuur tot neutraal

Bloeitijd

Zomer

Bloemkleur

Groen

Winterharde zones

Zone 11

Inheems gebied

Malay, Borneo, Sumatra

 

Diverse cyrtostachys renda palm - lipstick palm | www.drakenbloedboom.com

De cyrtostachys renda (Lipstick-palm) heeft verschillende veelvoorkomende namen, waaronder:

  • Maharadja palm
  • Rajah wax palm
  • Rode sealing wax palm
  • Sealing wax palm
  • Sumatra wax palm


De meeste van deze namen verwijzen naar de levendige rode kroonassen en bladstelen (bladscheden), die lijken op traditionele zegellak (sealing wax).

De palm blijft laag genoeg om binnen te worden gekweekt. Binnen profiteert de cyrtostachys renda van de stabielere omgeving. Buiten gedijt de palm ook onder de juiste omstandigheden.

De cyrtostachys renda is inheems aan veenmoerasbossen en de tropische gebieden van Australië en Zuidoost-Azië. De palm groeit in het wild in Borneo (Indonesië), Brunei, Maleisië, Nieuw-Guinea, Singapore, Sumatra en Thailand.

De lipstick palm groeit van nature in natte gebieden zoals regenwouden en rivieroevers. Het wordt alom gekoesterd vanwege zijn kleurrijke en unieke uiterlijk.

Verzorging van de Cyrtostachys Renda palm

Grootte en groei

Wat deze rode palm tot een ​​geweldige palm maakt om binnen te kweken, is de relatief lage hoogte. De langzaam groeiende lipstick palm zal in het wild vaak slechts tussen de 2,5 en 4,5 meter lang worden met een breedte van maximaal 3 meter.

De palm heeft een potentiële hoogte van 12 tot 15 meter in ideale omstandigheden.

Net als bij andere palmen, wordt de stam van een lippenstiftpalm geaccentueerd door aantrekkelijke bladlittekens die groen beginnen. Deze vervagen tot oranje of bruingroen en uiteindelijk worden zij dof tot grijs.

Als "zuigende" plant kan het echter een aantal slanke stammen binnen de klomp produceren, wat resulteert in een van nature dicht, meer lagig uiterlijk.

Elke kroonschacht geeft ruimte voor bladstelen, die zowel een felrode tot kastanjebruine kleur hebben. De vele geveerde bladeren die doorlopen van de bladstelen zijn 120 cm tot 150 lang met een donkergroene bovenkant en grijsgroene onderkant.

Elk blad heeft ongeveer 50 paar oorschelpen (blaadjes).

Bloei en geur van de Cyrtostachys Renda palm

De cyrtostachys renda palm is een eenhuizige plant die normaal in juli bloeit. De onopvallende groen-witte bloeiwijze groeit in groepjes van drie (een vrouwtje en twee mannetjes) op kleine pluimen die onder de kroon verschijnen. Deze maken plaats voor kleine, zwartachtige eivormige palmzaden van ongeveer 1,3 cm lang.

Licht & temperatuur voor de Cyrtostachys Renda palm

Het is meestal het beste om de cyrtostachys renda palm in de halfschaduw of gefilterd zonlicht te houden totdat deze ouder is. Daarna kan het evengoed halfschaduw als volle zon aan.

Deze palm kan buiten overleven in USDA-winterzones 11-12, maar is zeer koude gevoelig en zal bij vorst afsterven.

De cyrtostachys renda palm moet ook gedeeltelijk in de schaduw staan ​​in gebieden met veel warmte of plaatsen met harde wind. Voor de gezondheid van de palm heeft een hogere luchtvochtigheid de voorkeur.

Sommige enthousiastelingen zijn erin geslaagd om met succes de cyrtostachys renda palm te kweken in zone 10, maar het risico van een temperatuurdaling maakt dit erg moeilijk.

mooie rode stammen van de cyrtostachys renda palm | www.drakenbloedboom.com

Water geven en voeden van de Cyrtostachys Renda palm

De cyrtostachys renda palm heeft veel water nodig. Het kan niet lange tijd in stilstaand water overleven, hoewel het dat wel een tijdje tolereert. Idealiter moet de grond eromheen vochtig worden gehouden.

Een hoge luchtvochtigheid is ook gunstig voor de Cyrtostachys Renda palm

Een goede palm meststof met maandelijks toegevoegde micronutriënten en sporenelementen is het beste. Vooral voor bodems met een hogere pH waar micronutriënten vaak ontbreken.

Bodem & Verplanten van de Cyrtostachys Renda palm

Hoewel de lipstick palm zich goed kan aanpassen, kan de palm temperamentvol zijn vanwege een hoge gevoeligheid voor verandering. De beste bodems zijn rijke, leemachtige, vochtige bodems met een lage zuurgraad.

Goed doorlatende grond is het beste, omdat te drassige grond de palm na verloop van tijd kan beschadigen. Hogere stikstofgehalten hebben ook de voorkeur.

Verplanten moet over het algemeen worden vermeden, hoewel het met enige zorg kan worden gedaan. Zorg ervoor dat de nieuwe pot goede grond en kunstmest heeft.

Voeg wat wortelhormoon en organische compost toe om de wortelgroei te stimuleren. Tot slot week je de palm voor het verplanten en geef het daarna 2 tot 3 keer per dag water gedurende de eerste 3 tot 4 weken.

Verzorging en onderhoud van de Cyrtostachys Renda palm

De cyrtostachys renda palm vereist een matige hoeveelheid zorg. Regelmatig snoeien van beschadigde of zieke bladeren die hun kleur hebben verloren, kan een groot effect hebben op zowel het uiterlijk als de gezondheid van de palm.

Vermijd het snoeien van bladeren terwijl ze nog groen zijn. Omdat deze palmen slechts een beperkt aantal bladeren per jaar genereren.

Overtollige "zuignappen" moeten worden bijgesneden om verspreiding te beperken. Dit geldt vooral voor jongere of potplanten.

Hoe kweek je een Cyrtostachys Renda Palm het beste?

Het kan erg moeilijk zijn om de lipstick palm buiten de tropen te kweken, vooral uit zaad. Er moet goed gelet worden om de temperatuur, vochtigheid en bodemkwaliteit stabiel te houden

Gebruik alleen verse cyrtostachys renda zaden en verwacht een kiemperiode van 2 maanden tot een jaar.

Een eenvoudigere manier van vermeerderen is door stengels van een volwassen plant te oogsten. Scheid de uitlopers voorzichtig samen met hun wortels met een scherpe schop en plant ze waar gewenst.

Belangrijkste plaag- of ziekteproblemen van de Cyrtostachys Renda Palm

Deze palm heeft een matige zouttolerantie en kan kortstondige overstromingen aan. Het werd eerder vermeld als kwetsbaar van 1995 tot 2000 als gevolg van het vele kappen van deze prachtige palm.

In Indonesië werden in 1999 wetten aangenomen om de plant te beschermen tegen oogsten.

Het is grotendeels resistent tegen plagen en ziekten, hoewel schaal- en spintmijten problematisch kunnen zijn.

Voorgesteld gebruik van de Cyrtostachys Renda Palm

De cyrtostachys renda palm is een populaire, zij het moeilijk te kweken, sierplant die elke tropische tuin een kleurrijk tintje geeft. De dikte van de bosjes maakt het ook een populaire privacy haag of als afdekking voor schuren of jacuzzi's.

Als je hem buiten plant, moet hij altijd dicht bij een waterbron staan.

Traditioneel wordt de plant gebruikt bij het bouwen van hutten met rieten daken en hengels. De stengelpunt, of palmhart, is eetbaar.

Vanwege de gevoeligheid voor verandering is lipstick palm een ​​uitstekende keuze om binnen in een meer gecontroleerde omgeving te kweken.

Het zal ook werken als een pot plant die tijdens de warmere maanden op het terras wordt bewaard en naar binnen wordt gebracht om te overwinteren.

Rode vrucht van de cyrtostachys renda - lipstick palm | www.drakenbloedboom.com

Wil je zelf een Cyrtostachys Renda Palm kweken?

Kijk in de shop en bestel eenvoudig een paar verse cyrtostachys renda zaden om ze zelf in een paar stappen te kweken. Teven ontvang je er de gratis kweekinstructie bij.

Bekijk beschikbare zaden


Diego Julian
Diego Julian

AuteurLaat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.


Ook in Insights

De Natuurlijke Kracht van Witte Salie (Salvia Apiana): Reiniging, Wellness en Meer!
De Natuurlijke Kracht van Witte Salie (Salvia Apiana): Reiniging, Wellness en Meer!

Door M. Romera november 29, 2023

Zet je schrap voor een geurig avontuur door de betoverende wereld van Witte Salie (Salvia Apiana), waar de kruidige aroma's en diepgewortelde geschiedenis samenkomen in een verhaal vol mystiek en veelzijdigheid.

Lees verder

Aan de slag met het zaaien en kweken van de Witte Salie (Salvia Apiana)!
Aan de slag met het zaaien en kweken van Witte Salie (Salvia Apiana)!

Door M. Romera november 28, 2023

Als je een avontuurlijkere tuinier bent, of als (zoals ik) je pijnlijk zuinig bent;-) , kun je ook witte salie gemakkelijk kweken uit zaad. De Salvia Apiana zaden kunnen eenvoudig in zaaibakjes of kleine containers kweekt worden.

Lees verder

Het kweken van de winterharde Mazari palm (Nannorrhops ritchieana)
Het kweken van de winterharde Mazari palm (Nannorrhops ritchieana)

Door Diego Julian november 20, 2023

Hierbij een aantal tips om zelf de zeer bijzondere en extreem winterharde Mazari palm (Nannorrhops ritchieana) te zaaien en te kweken. In de kweek instructie staat beschreven hoe jij eenvoudig in een paar stappen je eigen Nannorrhops ritchieana palm kunt zaaien en kweken.

Lees verder

Niets willen missen?

Prachtige dracaena cinnabari drakenbloedboom op Sokotra. Zaden en zaailingen verkrijgbaar op www.drakenbloedboom.com

Blijf op de hoogte van nieuwkomers, aanbiedingen en nieuws