De majestueuze Jubaea Chilensis palmboom (Chileense wijnpalm)De majestueuze Jubaea Chilensis palmboom (Chileense wijnpalm)

De majestueuze Jubaea Chilensis palmboom (Chileense wijnpalm)

Door Diego Julian mei 05, 2023

Heb je ooit gehoord van de Jubaea Chilensis palmboom? Deze majestueuze boom is een van de meest opvallende en nuttige bomen in Chili. Met zijn imposante stam, grote bladeren en eetbare vruchten is de Jubaea Chilensis palmboom een must-see voor elke natuurliefhebber. In dit artikel gaan we o.a. dieper in op de fascinerende geschiedenis, kenmerken, verzorging en toepassingen van deze bijzondere boom. Of je nu een tuinier, bouwer of gewoon een nieuwsgierige geest bent, er valt veel te ontdekken over de Jubaea Chilensis palmboom.

 1. Inleiding tot de Jubaea Chilensis palmboom
 2. Oorsprong en geschiedenis
 3. Kenmerken van de Jubaea palmboom
 4. Kweken uit zaad
 5. Verzorging en onderhoud
 6. Toepassingen en gebruik
 7. Bedreigingen en conservatie
 8. Interessante weetjes
 9. Conclusie

Inleiding tot de Jubaea Chilensis palmboom

De Jubaea Chilensis palmboom is een indrukwekkende en majestueuze boom die van nature voorkomt in de bergen van Chili. Deze palmboom, ook wel bekend als de Chileense wijnpalm, kan tot wel 25 meter hoog worden en kan meer dan 1000 jaar oud worden. Het is een van de meest imposante bomen ter wereld en wordt gewaardeerd om zijn schoonheid, nut en historische betekenis.

Oorsprong en geschiedenis

De Jubaea Chilensis palmboom is oorspronkelijk afkomstig uit Chili en groeit voornamelijk in de bergen van de regio's Coquimbo en Valparaiso. De inheemse bevolking van Chili heeft de boom eeuwenlang gebruikt voor voedsel, water, brandhout en medicinale doeleinden.

Tijdens de koloniale periode van Chili werd de Chileense wijnpalm ontdekt door Europese ontdekkingsreizigers en werd het een populaire decoratieve plant in tuinen en parken over de hele wereld. De boom was ook een belangrijke bron van suiker en alcohol voor de Europese kolonisten in Chili.

Kenmerken van de Jubaea Chilensis palmboom

De palmboom heeft een unieke uitstraling en is gemakkelijk te herkennen aan zijn dikke stam en grote, veervormige bladeren. De stam van de boom kan tot wel 2 meter in diameter worden en is bedekt met een dichte laag van vezelig materiaal dat bekend staat als "jubaea vezel". De bladeren van de boom zijn groen van kleur en kunnen tot wel 5 meter lang worden.

Deze palmboom is een langzaam groeiende boom en kan tot wel 10 jaar duren voordat deze begint te groeien. De boom produceert ook grote clusters van vruchten die elk jaar worden geoogst. De vruchten van de Jubaea palmboom zijn rond en hebben een diameter van ongeveer 3-4 centimeter. Ze zijn ook eetbaar en worden vaak gebruikt om wijn en likeuren te produceren.

Jubaea Chilensis kweken uit zaad

Het opkweken van de Jubaea palmboom uit zaad is een leuke en lonende ervaring. Hier zijn enkele stappen om je te helpen bij het opkweken van de Jubaea Chilensis palmboom uit zaad:

 • Verzamel of koop zaden: Verzamel rijpe zaden van de Jubaea Chilensis palmboom van onder de boom. De zaden moeten hard en bruin zijn en vrij van rot of beschadigingen. Als er geen boom in de buurt is kun je zo ook bij mij online bestellen ;-)
 • Bereid de zaden voor: Week de zaden enkele dagen in warm water om de harde buitenste laag te helpen breken. Vervang het water regelmatig. Zodra de zaden zijn gezwollen en zachter zijn geworden, kun je de buitenste laag eraf pellen.
 • Kiemen van de zaden: Plaats de zaden in een vochtige en warme omgeving, zoals in een plastic zakje met vochtig zand of in een zaaitray met zaai- en stekgrond. Zorg ervoor dat de zaden ongeveer 1-2 cm diep worden geplant en op een warme plek staan, zoals op een verwarmingsmat of in de buurt van een raam op het zuiden.
 • Verzorging van de zaailingen: Houd de grond vochtig en zorg ervoor dat de zaailingen voldoende licht krijgen. Zodra de zaailingen een paar bladeren hebben gevormd, kun je ze overplanten in individuele potten of in de grond.
 • Onderhoud: De palmboom heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef de zaailingen eens per maand meststoffen om de groei te bevorderen. Snoei dode bladeren en takken weg om de gezondheid van de palmboom te behouden.

Verzorging en onderhoud van de Chileense Wijnpalm

De Chileens wijnpalm vereist relatief weinig onderhoud, maar het is belangrijk om te weten hoe je de boom moet verzorgen om ervoor te zorgen dat deze gezond blijft en goed groeit. Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van de palmboom:

 • Plant de palmboom in goed doorlatende grond en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft.
 • Geef de palm voldoende water, vooral tijdens droge periodes.
 • Geef de boom regelmatig meststoffen om ervoor te zorgen dat deze alle noodzakelijke voedingsstoffen krijgt.
 • Snoei de palmboom alleen indien het nodig is om dode, beschadigde of zieke takken te verwijderen.
 • Bescherm de boom tegen harde wind en extreme temperaturen.

Toepassingen en gebruik

De Jubaea Chilensis palmboom heeft vele toepassingen en wordt gewaardeerd om zijn schoonheid en nut. Hier zijn enkele toepassingen en gebruik van de Jubaea Chilensis palmboom:

 • Decoratief: De Jubaea Chilensis palmboom wordt vaak gebruikt als decoratieve plant in tuinen, parken en andere landschappen. De boom heeft een imposante uitstraling en voegt een vleugje exotisme toe aan elk landschap.
 • Voedsel: De vruchten van de Jubaea palmboom zijn eetbaar en worden vaak gebruikt om wijn, likeuren en andere dranken te produceren. De zaden van de boom worden ook gebruikt om olie te produceren.
 • Bouwmateriaal: De stam van de palmboom wordt gebruikt als bouwmateriaal en wordt vaak gebruikt voor de constructie van huizen, bruggen en andere structuren.
 • Medicinale toepassingen: De Chileense palmboom heeft ook een aantal medicinale toepassingen. De bladeren van de boom worden gebruikt om ontstekingen te verminderen en koorts te verminderen.

Bedreigingen en conservatie

Hoewel de Jubaea Chilensis palmboom nog steeds wijdverspreid is in Chili, wordt de boom bedreigd door ontbossing en andere menselijke activiteiten. De boom wordt ook bedreigd door ziekten en plagen, waaronder de rode palmkever.

Om de palmboom te beschermen en te behouden, hebben verschillende organisaties zich ingezet voor de conservatie van de boom. Het is belangrijk om de habitat van de boom te beschermen en ervoor te zorgen dat de boom op verantwoorde wijze wordt geoogst.

Hier zijn zeven interessante weetjes over de Jubaea Chilensis palmboom:

 1. De Jubaea Chilensis palmboom is een van de langst levende soorten bomen ter wereld. Ze kunnen wel meer dan 1000 jaar oud worden!
 2. De vruchten van de Jubaea Chilensis palmboom, bekend als "Cocos de Chile", worden beschouwd als een delicatesse en worden gebruikt voor de productie van likeuren en wijn.
 3. In het verleden werd de stam van de Jubaea Chilensis palmboom gebruikt als bouwmateriaal voor huizen, bruggen en zelfs kerken. De beroemde San Francisco kerk in Santiago de Chile is gebouwd met stammen van de Jubaea Chilensis palmboom.
 4. De Jubaea Chilensis palmboom kan tot wel 30 meter hoog worden en heeft bladeren die wel 5 meter lang kunnen zijn.
 5. In de vroege jaren 1800 werd er een sap gewonnen uit de stam van de Jubaea Chilensis palmboom genaamd "miel de palma", wat letterlijk "palmsuiker" betekent. Dit sap werd veel gebruikt als zoetstof voordat er suikerrietplantages werden geïntroduceerd.
 6. De Jubaea Chilensis palmboom is een belangrijk onderdeel van de cultuur van Chili en wordt vaak afgebeeld op kunstwerken en souvenirs.
 7. Het verzamelen van de vruchten van de Jubaea Chilensis palmboom is een gevaarlijke taak, omdat de boom zo hoog kan worden. Er zijn zelfs gevallen bekend van mensen die ernstig gewond zijn geraakt bij het oogsten van de vruchten.

Conclusie

De Jubaea Chilensis palmboom is een indrukwekkende boom met vele toepassingen en een belangrijke rol in de geschiedenis en cultuur van Chili. Het is belangrijk om deze majestueuze boom te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Met de juiste verzorging en aandacht kan de Jubaea Chilensis palmboom gedijen en blijven groeien als een symbool van de natuurlijke schoonheid van Chili.

Bekijk beschikbare zaden


Diego Julian
Diego Julian

AuteurLaat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.


Ook in Insights

Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen
Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

Welkom in de wondere wereld van de Trachycarpus Fortunei, ook wel bekend als de Chinese waaierpalm! Ben je klaar om de reis te maken van een kleine zaailing tot een majestueuze palmboom? Ik beloof je, het wordt een avontuur vol groene pracht en een vleugje exotische schoonheid.

Lees verder

5 tips om je eigen Drakenbloedboom te verzorgen
5 tips om je eigen Drakenbloedbomen zaailingen te verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

De Drakenbloedboom is een dankbare kamerplant en heeft weinig verzorging nodig. Het is een prachtige plant voor in je woonkamer en tuin. In deze blog staan een paar tips om lang plezier te hebben van deze magische en bijzondere boom. Deze verzorging geldt voor de drakenbloedboom soorten: Dracaena Draco, Dracaena Cinnabari en de Dracaena Serrulata.

Lees verder

Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad |Himalayan Windmill palm
Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad

Door Diego Julian mei 23, 2023

Hierbij een aantal tips om zelf de zeer bijzondere Trachycarpus Martianus palm (Himalayan Windmill palm) te zaaien en te kweken. Hieronder staat in de kweek instructie beschreven hoe jij eenvoudig in een paar stappen je eigen Trachycarpus Martianus  palm kunt zaaien en kweken.

Lees verder

Niets willen missen?

Prachtige dracaena cinnabari drakenbloedboom op Sokotra. Zaden en zaailingen verkrijgbaar op www.drakenbloedboom.com

Blijf op de hoogte van nieuwkomers, aanbiedingen en nieuws