sneeuw op palmblad. 5 stappen om palmen met vorstschade te redden

5 Stappen om palmen met vorstschade te redden

Door Diego Julian maart 07, 2021

Terwijl winterharde palmen vriestemperaturen kunnen verdragen, kunnen tropische palmen last hebben van de vorstschade. Meestal hoeven palmboom bezitters, die in warme klimaten leven, zich geen zorgen te maken over koud weer. Maar met onvoorspelbare winters van de afgelopen jaren, komen vriestemperaturen vaak als een verrassing. Hoe zonde zou het zijn dat je door vorstschade je prachtige palmboom zou verliezen? Maar, wees gerust er zijn manieren om palmen met vorstschade er weer bovenop te helpen...

Kan een palmboom koud (vorst) weer overleven?

Terwijl koude-tolerante palmen koude temperaturen rond de -12 ° C kunnen overleven, worden tropische palmen beschadigd als de temperatuur onder 7 ° C daalt. De belangrijkste factor is de snelheid waarmee de temperatuur daalt. Als het overdag rond de 15-20C is en 's nachts ineens 7C, kunnen zelfs winterharde handpalmen beschadigd raken.

Aan de andere kant geeft een geleidelijke temperatuurdaling dag na dag de palmen meer tijd om te acclimatiseren aan de koude omstandigheden en de rustfase in te gaan. Hierdoor kunnen ze lagere temperaturen verdragen zonder noemenswaardige schade op te lopen.

De schade is ook sterk afhankelijk van meerdere factoren, zoals

 • de koude tolerantie (vorst winterhardheid) van de palm,
 • ontwikkelingstijd,
 • plant leeftijd,
 • gezondheid,
 • nutriënten niveaus en
 • palm locatie in de tuin.

Bovendien kunnen de omstandigheden worden versterkt door kille droge wind, dehydraterende middagzon en de duur van de kou/ vorst.

Als je een palm probeert te kweken in een gematigd klimaat, duurt het drie volledige groeiseizoenen voordat de boom zich volledig heeft ontwikkeld. Als je een zware kleigrond hebt, kan het zelfs langer duren.

5 stappen om een ​​bevroren palmboom te redden

5 stappen om palmen met vorstschade te redden

Het kan een paar weken of zelfs maanden duren om tekenen van winterschade te zien. In eerste instantie ziet de palm er misschien volkomen normaal uit, maar dan komen de nieuwe bladeren misvormd en gedeeltelijk bruin tevoorschijn.

Tegen het einde van de lente heb je een beter beeld of je je palm moet vervangen of niet. Maar, laten we het nu hebben over de dingen die jij kunt doen.

Stap 1. Reiniging

Eerst moet je het letsel niveau bepalen. Om te zien hoe groot de schade is, trek je voorzichtig aan de nieuw opkomende speer. Soms zit een nieuwe speer erg los en kan hij gemakkelijk worden uitgetrokken. Als dat gebeurt, maak de holle plek dan schoon met water.

Maak een klein gaatje in het gebied direct onder de blad basis om te voorkomen dat het water wordt verzameld, wat kan leiden tot nieuwe groei rot. Controleer of de knop nog leeft. Als het groen is, kan de palmboom worden gered. Als het brij is, haal de schop er dan bij.

Stap 2. Sproei vloeibaar koper fungicide

Vervolgens moeten we de palm beschermen tegen aantasting door bacteriën en schimmels. Besproei de palm met vloeibaar koper fungicide. Na de stress van de vorst worden palmbomen kwetsbaarder voor bacteriële en schimmelinfecties.

Copper Fungicide heeft een unieke formule die beide helpt bestrijden. Het mag niet vaker dan twee keer worden aangebracht, 10 dagen tussen elke toepassing. Doordrenk de top van de palm met vloeibaar koper en gebruik de kracht van de spray om hem schoon te maken. Dit zou de kans op toprot door micro-organismen moeten verkleinen.

Het aanbrengen van koper fungicide rond de basis van de handpalm zal de ontwikkeling van wortelziekten onderdrukken. Een van de producten die ik erg effectief vond, is Liquid Copper Fungicide van Southern Ag. Het werkt erg goed tegen schimmels en bacteriën.

Stap 3. Snoeien

Wacht een maand of twee voordat je bladeren snoeit. Snoei alleen dode takken en verwijder alle afgestorven bladeren rond de knop, zodat deze kan uitdrogen. Snoei geen bladeren met bruine uiteinden weg, want palmen halen nog steeds voedingsstoffen voor nieuwe bladeren uit afstervende bladeren.

Pas op dat je niet te veel snoeit. Hoe meer groene bladeren je verwijdert, hoe minder voedsel de palm kan produceren. Te veel bladeren snoeien zal alleen maar bijdragen aan extra stress.

Stap 4. Anti transpirant spray

Zoals ik hierboven heb vermeld, kan koude schade aan het stam weefsel of de wortels het vermogen van de palm om de bladeren van water te voorzien, beperken. Jouw palm besproeien met anti transpirant spray is een manier om waterverlies uit het gebladerte tijdens koud weer te verminderen.

Anti Transpirant spray vormt een heldere film op het gebladerte van de plant die vocht vasthoudt en waterverlies tijdens plant stress vermindert. Ik hou van spray genaamd ‘Wilt Stop’ van Bonide, die ik aan het begin van het koude seizoen aanbeveel als een van de manieren om palmbomen tegen kou te beschermen.

Stap 5. Bemesting

Bemest jouw palmbomen NIET meteen, wacht tot laat in de zomer of herfst. De meeste mensen beginnen met bemesten zodra ze bruine bladeren zien. Meststof is GEEN plantenvoeding.

Ondanks dat er op de etiketten 'Palm Food' of 'Plant Food' staat, is kunstmest een mengsel van voedingsstoffen dat wordt gebruikt om de bodem vruchtbaarder te maken en de plantengroei te bevorderen. Planten produceren hun eigen voedsel met water, kooldioxide en zonne-energie.

Beschouw de meststoffen als vitaminesupplementen. Je kunt een zwak, ziek en ondervoed persoon niet gezond maken met vitamines. Wanneer je je zieke palmboom gaat bemesten, vraag je hem om te gaan groeien, wat voor nog meer stress zorgt bij de arme boom. Wacht tot de late zomer of lente en breng meststof met langzame afgifte aan.

3 soorten winterschade bij palmbomen

Er zijn drie soorten winterschade die jouw palm kan krijgen: kou, vorst en vrieskou. Het belangrijkste en meest kwetsbare deel van de palmboom is de knop. Knop is waar nieuwe bladeren verschijnen. Als het knop weefsel van de palm NIET ernstig is beschadigd, kan de palm zich herstellen en de volgende zomer nieuwe bladeren gaan produceren.

Nieuwe opkomende bladeren kunnen vervormd, gedeeltelijk bruin zijn of andere afwijkingen vertonen. Het kan vanaf de bevriezing 6 maanden tot een jaar duren voordat de palmboom herstelt. Als het knop weefsel ernstig is beschadigd, kan de palm het misschien niet overleven.

1. Kou schade aan de palm

geel bruine verkleuring palm blad 1000 x 650

Als de palm is beschadigd door kou, kun je krullende en geelbruine verkleuring op de oudere bladeren opmerken. Nieuwe groei die in een paar maanden wordt geproduceerd, komt mogelijk langzamer uit dan normaal.

Sommige van de nieuwe speren gaan mogelijk niet open. Dit zijn allemaal tekenen van langdurig koud weer dat na een paar maanden vanzelf verdwijnt wanneer de temperaturen weer normaal worden.

2. Palm vorstschade

vorstschade aan palm blad

Vorst kan verwoestend zijn voor palmen, vooral die met een lage koude tolerantie. Het bedekt meestal het hele blad en veroorzaakt schade aan de bladeren en soms aan de knop.

Binnen een paar dagen of zelfs weken na de vorst, kun je ernstige verkleuring opmerken op de bladeren van een donkere chocolade bruine of zelfs zwarte kleur. Dat is een teken van ernstige schade.

3. Vrieskou schade aan de palm

vriesschade aan palm blad

Vriestemperaturen rond 0C of lager kunnen dodelijk zijn voor de meeste tropische palmen als ze worden geconfronteerd met vrieskou zonder enige winterbescherming. Na een aanzienlijke periode van bevriezing te hebben ervaren, zal het meeste of alle blad van de palm verloren gaan.

Enkele maanden of zelfs een jaar na de bevriezing kunnen er verticale scheuren zichtbaar zijn op de stam en de kroonas. Buigende stam, slechte geur en papperige zachte kroon onder de speer zijn allemaal aanwijzingen voor ernstige schade.

Bevriezing schade aan het weefsel van de stam zal het vermogen van de boom om het gebladerte van water te voorzien, beperken. In tegenstelling tot gewone bomen kunnen palmen het stam weefsel niet regenereren. Een instortende kroon kan een teken zijn dat dit soort schade is opgetreden.

Tekenen en ernst van vorstschade bij palmbomen

beschadigde palmboom

Ik heb een overzicht voor je gemaakt om verschillende tekenen van winterschade te laten zien. Lage ernst betekent dat de palm er later in het seizoen waarschijnlijk weer goed gaat groeien. Middelmatige ernst betekent dat er een kans is op ernstig letsel dat beide kanten op kan gaan. Hoge ernst betekent dat jouw palm waarschijnlijk zal sterven.

 

Tekenen van schade Ernst
Nieuwe groei is groen en bruin laag
Nieuwe groei groeit langzaam laag
Oude bladeren zijn geel/ bruin laag
Oude bladeren krullen laag
Oude bladeren zijn bruin of zwart middelmatig
Nieuwe groei is vervormd middelmatig
Nieuwe groei trekt gemakkelijk uit middelmatig
Nieuwe groei is bruin of zwart hoog
Kroon is zacht en papperig hoog
Verticale scheuren in de stam hoog
Sterke geur afkomstig uit de knop of stam hoog
Instortende of buigende stam hoog

 

Hoe de palmboom in de toekomst tegen bevriezing te beschermen

Palmboom bedekt met sneeuw

Als je weet dat er meer koud weer op komst is, kun je je palmboom het beste beschermen tegen verdere schade. Er zijn veel eenvoudige technieken die je kunt gebruiken, zoals:

 • Bemesting. Het verstrekken van het juiste niveau van voedingsstoffen in de maanden voorafgaand aan het winterseizoen is een van de beste manieren om de palm klaar te maken voor kou.
 • Flink mulchen. Het toevoegen van 10 - 15 cm mulch helpt de wortels van de boom te beschermen tegen bevriezing.
 • Flink water geven. Extra water geven voor de koudegolf, helpt bij de watertoevoer en helpt bij het voorkomen dat de wortels bevriezen.
 • Anti transpirant spray. Het vormt een heldere film rond de bladeren en vermindert het waterverlies uit het blad.
 • Koper-fungicide. Het bestrijdt bacteriële en schimmelinfecties.
 • Warme bedekking. Gebruik een deken, jute of ander warm materiaal om over de palm te draperen.
 • Inpakken van palm stammen en loof. Wikkel warm materiaal rond de stam en het bladerdak van de palm en zet het vast met Duck tape.
 • Verwarming en gloeilampen. Je kunt een propaan verwarmer of kerstverlichting gebruiken als extra warmtebron.
 • Verwarmingskabels. Ze worden geleverd met een ingebouwde thermostaat en kunnen zowel rond de stam als rond de wortels worden gebruikt.
 • Tijdelijke broeikas. Je kunt een houten frame boven de boom bouwen en deze bedekken met een dubbele plastic plaat die aan het frame wordt vastgespijkerd.


Laatste puntje

Zoals je kunt zien, is het veel gemakkelijker om je palm te beschermen tegen winterweer dan hem te redden als hij eenmaal gewond is geraakt. Om een ​​winter beschadigde palm te redden, heb je veel geduld nodig. Geef niet op en onthoud dat de schade soms zo ernstig is dat je helaas niets meer kunt doen.
Diego Julian
Diego Julian

AuteurLaat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.


Ook in Insights

Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen
Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

Welkom in de wondere wereld van de Trachycarpus Fortunei, ook wel bekend als de Chinese waaierpalm! Ben je klaar om de reis te maken van een kleine zaailing tot een majestueuze palmboom? Ik beloof je, het wordt een avontuur vol groene pracht en een vleugje exotische schoonheid.

Lees verder

5 tips om je eigen Drakenbloedboom te verzorgen
5 tips om je eigen Drakenbloedbomen zaailingen te verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

De Drakenbloedboom is een dankbare kamerplant en heeft weinig verzorging nodig. Het is een prachtige plant voor in je woonkamer en tuin. In deze blog staan een paar tips om lang plezier te hebben van deze magische en bijzondere boom. Deze verzorging geldt voor de drakenbloedboom soorten: Dracaena Draco, Dracaena Cinnabari en de Dracaena Serrulata.

Lees verder

Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad |Himalayan Windmill palm
Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad

Door Diego Julian mei 23, 2023

Hierbij een aantal tips om zelf de zeer bijzondere Trachycarpus Martianus palm (Himalayan Windmill palm) te zaaien en te kweken. Hieronder staat in de kweek instructie beschreven hoe jij eenvoudig in een paar stappen je eigen Trachycarpus Martianus  palm kunt zaaien en kweken.

Lees verder

Niets willen missen?

Prachtige dracaena cinnabari drakenbloedboom op Sokotra. Zaden en zaailingen verkrijgbaar op www.drakenbloedboom.com

Blijf op de hoogte van nieuwkomers, aanbiedingen en nieuws