10 expert tips om palmbomen in koude klimaten te laten groeien

10 expert tips om palmbomen in koude klimaten te laten groeien

Door Diego Julian maart 07, 2021

De meeste palmbomen zijn alleen te zien in tropische klimaten. Maar gelukkig zijn er ook palmbomen die goed groeien in subtropische en gematigde klimaten. Het zal je misschien verbazen dat er zelfs palmbomen zijn die temperaturen onder het vriespunt en sneeuwval kunnen overleven.

Om palmbomen met succes in koude klimaten te laten groeien, moet je een palm kiezen die sterk genoeg is om de winter in jouw omgeving te weerstaan. Het gebruik van een microklimaat van jouw woning en tuin kan een enorm verschil maken in het aantal palmsoorten dat je kunt kweken.

Acclimatisatie en bodemgesteldheid kunnen ook een grote rol spelen in hoe snel jouw palm zich op de nieuwe locatie "vestigt". Het kweken van palmen in zone 8 zou geen probleem moeten zijn als je mijn onderstaande tips volgt.

1. Vind jouw winterharde zone

winterhardheid zone kaart van Europa

Europa is verdeeld in verschillende winterharde zones. Kijk op de kaart waar jij woont. Klik op de kaart om de winterhardheidzone kaarten te zien en bepaal aan de hand van de tabel welke temperatuur zone jij zit.

Je kunt ook eerdere winterrecords in jouw omgeving bekijken om te zien of je in een microklimaat leeft. Een microklimaat is een klein gebied met een iets ander klimaat dan een algemeen klimaat van een bepaalde regio. Als je jouw winterharde zone kent, kun je jouw palmboomselectie bepalen.

2. Selecteer de juiste palmboom

Palmboom in de sneeuw

Niet alle palmbomen kunnen op dezelfde manier koude temperaturen verdragen. Omdat palmbomen uit verschillende landen afkomstig zijn, hebben ze verschillende koudetoleranties die "koude winterhardheid" worden genoemd. De beste manier om de laagste temperaturen en vochtigheidsniveaus te bepalen die palm kan verdragen, is door naar zijn natuurlijke habitat te kijken.

Miljoenen jaren in dezelfde omgeving hebben palmbomen de gelegenheid gehad zich aan te passen aan de terugkerende weersomstandigheden. Hierdoor zijn sommige palmen meer winterhard dan andere. Dat gezegd hebbende, palmbomen afkomstig uit het Middellandse Zeegebied zijn meer winterhard dan palmen die afkomstig zijn uit warmere klimaten zoals Fiji.

Let bij het kiezen van een palmboom voor jouw klimaat op de koude winterhardheid. Hoewel de meeste in zone 8 kunnen worden gekweekt, zijn er enkele zeer koude tolerante palmen die zelfs in zone 7 kunnen overleven.

Het verschil tussen koude winterharde palmen en warmte minnende palmen is behoorlijk groot. De kokospalm kan bijvoorbeeld kou verdragen tot 4C. Terwijl de Naaldpalm, de winterhardste palmboom ter wereld, koude tot -20C kan verdragen en waarvan bekend is dat het zelfs -31C overleeft heeft.

3. Gebruik het microklimaat van jouw huis en tuin in je voordeel

microclimaat in je eigen tuin

Elke tuin heeft microklimaten waar de temperaturen één halve tot een volledige zone warmer (of kouder) kunnen zijn dan de rest van de regio. In de meeste tuinen variëren de drainage, bodemgesteldheid, lichtniveaus en andere kenmerken, vaak over slechts enkele meters ruimte. Om het in jouw voordeel te gebruiken, moet je je tuin indelen in microklimaatgebieden.

Zoek naar beschutte plaatsen tegen de wind, de kompasoriëntatie van uw huis, laagste en hoogste punt, hoge groenblijvende struiken en bomen, volle zon en schaduwrijke gebieden, waterpartijen (indien aanwezig) enz. De gemakkelijkste manier om warme microklimaten te vinden is door vorstdekking te absorberen.

Om nauwkeurigere gegevens te krijgen, plaatst je goedkope thermometers overal in de tuin. Ze moeten ongeveer 1 meter boven de grond zijn. Je zult temperatuurschommelingen opmerken tijdens een koude winternacht. In koude klimaten kan het microklimaat een enorm verschil maken, waardoor je 400 soorten palmen kunt kweken in plaats van 50 soorten.

Je kunt de palmboom beschermen tegen de koude winterwinden door hem achter dichte struiken, windscherm of een beschutte binnenplaats te planten. Andere warmere plekken zijn in de buurt van een gebouw, hekken, verharde oppervlakken, overhangende veranda, waterpartij, onder een bladerdak van een hogere boom of op een heuvel.

Bovendien zullen palmen warmer blijven in de buurt van een stenen of bakstenen muur, of andere structuren die de hele dag warmte absorberen en 's nachts de warmte vrijgeven om de palmen warm te houden.

4. Acclimatiseer jouw palmboom

Acclimatisering van je palmboom is van belang voor overleving in de winter

Omdat palmbomen steeds populairder worden, kweken veel palmboomkwekerijen duizenden palmen om aan de vraag te kunnen voldoen. Meestal worden alle soorten op dezelfde locatie gekweekt.

Omdat de meeste kwekerijen zich in warme klimaten bevinden, zullen die palmbomen bijna nooit temperaturen onder het vriespunt zien. Als je een winterharde palm koopt - die nog nooit koud weer heeft meegemaakt -  en deze plant in een koudere klimaat, zal hij het waarschijnlijk niet overleven.

Winterharde palmen moeten worden geacclimatiseerd, zodat ze koud weer beter kunnen verdragen. Acclimatisering, ook wel acclimatisatie genoemd, moet langzaam gebeuren om een ​​shocktoestand te voorkomen.

Sommige kwekerijen laten hun winterharde palmen acclimatiseren voordat ze deze aan klanten uit noordelijke regio's verkopen. Maar, anderen hebben er simpelweg gewoon geen tijd voor. Dit is nog een reden om palmen te kopen van bekende en vertrouwde palmkwekerijen die geven om de kwaliteit van hun bomen in plaats van alleen maar geld te verdienen.

Om de palmboom aan de kou te laten wennen, moet je hem geleidelijk aan koude temperaturen blootstellen en toch vorstbescherming bieden. Er zijn veel verschillende overwinteringstechnieken. Ik raad aan om met de basis te beginnen.

5. Zorg voor voldoende tijd voor wortelontwikkeling

Goede wortel ontwikkeling van de palm is belangrijk voor gezonde en sterke palmen

Volwassen palmbomen hebben meer kans om koud weer te overleven omdat hun stam dikker is. Ze hebben meer bladeren om het belangrijkste deel van de boom, de knop / speer te beschermen en tot slot is hun wortelsysteem uitgebreider.

Sommige winterharde palmen ontwikkelen zelfs een schil, een buitenste laag van vezels die hun stam tegen kou beschermt. Jonge palmen met een dunnere schors en een kleiner wortelgestel zijn niet sterk genoeg om te herstellen van koud weer.

Nog iets om in gedachten te houden: als je een volwassen palm naar een nieuwe locatie verplant en hem niet genoeg tijd geeft om genoeg wortels te ontwikkelen vóór het koude weer, zal hij misschien niet overleven. Daarom raad ik aan om in het voorjaar palmen te planten. Op die manier hebben ze genoeg tijd om een gezond en sterk wortelstelsel te ontwikkelen.

6. Zorg voor een goede bodem

Hoewel veel palmbomen zich kunnen aanpassen aan verschillende grondsoorten, doen de meeste het het beste in goed doorlatende, organisch rijke bodems

Hoewel veel palmbomen zich kunnen aanpassen aan verschillende grondsoorten, doen de meeste het het beste in goed doorlatende, organisch rijke bodems. Sommige palmbomen doen het ook goed in kleigrond, zolang er wat organisch materiaal is toegevoegd en de drainage goed is. Een bijkomend voordeel van de kleigrond is dat het vergelijkbaar is met bestrating, warmte vasthoudt en de temperatuur matigt.

Om te bepalen wat voor grond je hebt, kun je een grondmonster opsturen voor een test naar grondonderzoeksbedrijven. Of je kunt gewoon een "ballentest" doen. Graaf wat aarde op en probeer een bal te maken.

De perfecte aarde zal een kruimelige bal vormen omdat het deeltjes van verschillende grootte heeft. Sommige deeltjes zijn uit zand, sommige uit klei en andere uit organisch materiaal. Als je grond voornamelijk uit klei bestaat, krijg je een kleverige massa. De zandgrond zal helemaal geen bolletje maken.

Kleigronden zijn goed in het vasthouden van water, maar hebben een langzame afvoer en voorkomen dat zuurstof de wortelzone binnendringt. Zandgrond is ook een probleem, omdat deze te goed afvloeit en de voedingsstoffen na elke regenbui wegspoelen.

Om zand- of kleigronden te verbeteren, voeg je veel organisch materiaal toe, zoals veenmos en biologische humus. Humus is in wezen een donker, organisch materiaal dat niet langer kan worden afgebroken. Je kunt humus gemakkelijk vinden bij de plaatselijke tuincentrums. Dit moet de bodem voorzien van voedingsstoffen en het vasthouden en afvoeren van water bevorderen.

7. Verbeter de afwatering

Goede afwatering van je palmboom voorkomt wortelrot

Controleer de afvoer door een gat van 30 cm te graven en dit met water te vullen. Nadat het leeg is, vul je het 10 uur later opnieuw en kijk je hoe lang het duurt om het leeg te laten lopen. In goed doorlatende grond zou het water binnen ongeveer 2 uur moeten verdwijnen. Als dit niet het geval is, overweeg dan om de drainage te verbeteren voordat je gaat planten. Anders veroorzaakt stilstaand water wortelrot en zal jouw palm afsterven.

Je kunt de afwatering verbeteren door:

  • bouwzand en organisch materiaal aan de grond toe te voegen,
  • stenen aan de bodem van het gat toe te voegen,
  • gaten in de bodem te boren om de grond los te maken.


8. Bemest je palmboom

meststoffen voor je palmbomen

Een andere belangrijke factor voor succesvolle palmgroei is de gezondheid. Hoe gezonder de palm, hoe groter de kans dat hij de koude wintertemperaturen zal overleven. Palmbomen doorlopen het hele jaar meerdere acclimatisatie en de-acclimatisatie fasen door. Daarom is het van cruciaal belang om ze tijdens warme maanden van voldoende voedingsstoffen te voorzien.

Ik raad altijd aan om een ​​meststof met langzame afgifte van goede kwaliteit te gebruiken. En niet een goedkope die na een paar regenbuien wordt weggespoeld. Dit biedt de palmen tijdens warme maanden genoeg tijd om alle voedingsstoffen op te nemen en zich voor te bereiden op de winter.

Onderzoek toont aan dat bemesting halverwege de winter geen effect heeft op de overlevingskans van de palm. Naarmate het kouder wordt, beginnen palmen aan een winterslaapfase, waarin hun fotosyntheseproces vertraagt ​​en minder voedingsstoffen worden opgenomen.

9. Verbeter de wateropname

Droogtestress kan de palm verzwakken en de weerstand tegen kou aantasten

Een van de grootste problemen voor palmen is droogtestress. Droogtestress kan de palm verzwakken en de weerstand tegen kou aantasten. Afgezien van de diepwatertechniek die veel wordt gebruikt, is er nog een kleine truc die je kunt doen.

Installeer een 10 cm plastic afvoerpijp direct naast de kluit bij het planten van een palm. Een afvoerbuis is normaal gesproken rond en heeft kleine gaten die gebruikt voor goede waterafvoer in kelders.

De pijp moet aan de bovenkant iets hoger zijn dan de mulch en helemaal tot aan de onderkant van het plant gat. Op deze manier kun je water tot aan de wortel van de palm krijgen!

Dit is een geweldige oplossing voor het water geven van palmen tijdens de winter. Je kunt warm water gebruiken om nog meer warmte aan de wortels van de palm te geven. Zorg ervoor dat je aan de bovenkant een dop gebruikt, zodat de winterlucht niet bij de wortels komt. En ook om vochtverlies tijdens hete zomerdagen te voorkomen.

10. Bescherming van de palm tegen koude

bevroren palmblad

Vooral bij de nieuw aangeplante palmen kan de bescherming tegen kou een belangrijke rol spelen. De palm heeft drie volledige groeiseizoenen nodig om zich volledig te ontwikkelen. In zware kleigrond kan het zelfs langer duren. Als je palm aan het wennen is aan de nieuwe omgeving, is hij extreem gevoelig voor kou, droogte of andere stress.

Dus ik raad ten zeerste aan om koude bescherming te gebruiken in de eerste drie jaar. Er zijn veel verschillende technieken die je kunt gebruiken om jouw palm te beschermen, maar hier zijn enkele gemakkelijkste:

  • Mulchen. Het gemakkelijkste is om 15 tot 30 cm mulch aan te brengen. Dit beschermt de wortels en de onderkant van de stam tegen bevriezing.
  • Kerstlichten. Een ander eenvoudig ding is om kerstverlichting rond de stam van de boom te plaatsen. Dit geeft een feestelijke uitstraling en een paar graden warmte tijdens koude winternacht. Houd er rekening mee dat alle warmte zal verdwijnen als er wind staat, 
  • Anti-desiccant spray. Waterverlies uit het gebladerte is een van de grootste problemen tijdens koude winterdagen, vooral als de vriestemperaturen gepaard gaan met felle zonneschijn en koude wind. Anti-desiccant spray kan helpen! Deze spray creëert een wasachtige laag die waterverlies uit het gebladerte van de boom voorkomt.
  • Veel water geven. Geef de grond rond de palm zwaar water voorafgaand aan een koudegolf. Hierdoor worden de wortels opgewarmd omdat vochtige grond minder snel warmte verliest dan droge grond. Door lauwwarm water te gebruiken in plaats van koud water zullen de wortels nog meer opwarmen.
  • Mummificeren. Deze aanpak vereist wat meer inspanning. Gebruik een synthetische deken die geen vocht vasthoudt. Wikkel de stam en zoveel mogelijk bladeren in. Zet het vast met Duct tape. Je kunt rondom kerstverlichting toevoegen om voor nog meer warmte te zorgen.


Onthoud wel dat een beetje koud weer goed is voor de palmen. Het maakt ze meer winterhard. Dus begin ze niet direct in te pakken bij de eerste winter aankondigingen. 

Tot slot

Met bovenstaande tips kun je gemakkelijk winterharde palmen kweken in zone 8. Door de microklimaatjes in jouw tuin slim te benutten in combinatie met beschermingstechnieken kun je zelf minder winterharde palmen houden. Dat betekent dat als je in zone 7 woont, je nu palmen kunt laten groeien die alleen winterhard zijn tot zone 8.
Diego Julian
Diego Julian

AuteurLaat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.


Ook in Insights

Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen
Hoe kun je het best de Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

Welkom in de wondere wereld van de Trachycarpus Fortunei, ook wel bekend als de Chinese waaierpalm! Ben je klaar om de reis te maken van een kleine zaailing tot een majestueuze palmboom? Ik beloof je, het wordt een avontuur vol groene pracht en een vleugje exotische schoonheid.

Lees verder

5 tips om je eigen Drakenbloedboom te verzorgen
5 tips om je eigen Drakenbloedbomen zaailingen te verzorgen

Door Diego Julian mei 23, 2023

De Drakenbloedboom is een dankbare kamerplant en heeft weinig verzorging nodig. Het is een prachtige plant voor in je woonkamer en tuin. In deze blog staan een paar tips om lang plezier te hebben van deze magische en bijzondere boom. Deze verzorging geldt voor de drakenbloedboom soorten: Dracaena Draco, Dracaena Cinnabari en de Dracaena Serrulata.

Lees verder

Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad |Himalayan Windmill palm
Hoe zaai en kweek je de Trachycarpus Martianus palm uit zaad

Door Diego Julian mei 23, 2023

Hierbij een aantal tips om zelf de zeer bijzondere Trachycarpus Martianus palm (Himalayan Windmill palm) te zaaien en te kweken. Hieronder staat in de kweek instructie beschreven hoe jij eenvoudig in een paar stappen je eigen Trachycarpus Martianus  palm kunt zaaien en kweken.

Lees verder

Niets willen missen?

Prachtige dracaena cinnabari drakenbloedboom op Sokotra. Zaden en zaailingen verkrijgbaar op www.drakenbloedboom.com

Blijf op de hoogte van nieuwkomers, aanbiedingen en nieuws